woensdag, 3. juli 2024 - 17:42 Update: 04-07-2024 11:58

OM: Koper 15 vuurwapens wilde mogelijk in opstand komen tegen overheid

politie-arrestaties-afzetlint
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Deventer/Rotterdam

Afgelopen dinsdag 2 juli zijn in Deventer, Schalkhaar en Wijhe drie mannen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de handel in vuurwapens. Vandaag, 3 juli, is nabij Terneuzen een 54-jarige man aangehouden op verdenking van wapenbezit.

15 vuurwapens 

De arrestaties hebben te maken met een politieactie op 5 april jl, waarbij in totaal 15 vuurwapens inbeslaggenomen zijn. Een 44-jarige man uit Deventer en een 25-jarige man uit Olst-Wijhe werden toen op heterdaad betrapt bij de overdracht van vuurwapens. Op die dag werden in de woningen van de koper en de verkoper nog meer vuurwapens aangetroffen. Die twee mannen zitten nog altijd vast.

'Soevereine koper wilde in opstand komen tegen overheid'

Het vermoeden is dat de koper het soevereine gedachtegoed aanhangt en de wapens wilde gebruiken om in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Soevereinen zijn mensen die zich afkeren van de overheid en andere instituties, waarvan een erg klein deel bereid is geweld te gebruiken.

Wapenleverancier

De mannen die op 2 juli zijn aangehouden zijn een man die ervan wordt verdacht de koper in contact te hebben gebracht met de wapenleverancier, en twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de koop van de wapens. Het betreft mannen van 27, 50, en 64 jaar uit Wijhe, Deventer en Schalkhaar. Het drietal en de man die vandaag is aangehouden worden op vrijdag 5 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):