donderdag, 3. december 2015 - 16:36 Update: 03-12-2015 16:53

Politie licht 12 FIFA-officials van bed

Politie licht 12 FIFA-officials van bed
Foto: Fifa
Zurich/Zwitserland

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De FIFA heeft opnieuw enkele rake klappen geïncasseerd. De politie van Zürich heeft donderdagochtend vroeg klokslag 6.00 uur na een opdracht van de federale overheid van Zwitserland nog eens twaalf FIFA-officials gearresteerd.

Dat meldt de New York Times. Het zou in elk geval gaan om de Paraguayaanse zakenman Juan Ángel Napout, president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, en Alfredo Hawit uit Honduras. Laatstgenoemde is de baas van de Midden-Amerikaanse bond CONCACAF. De aanklachten zijn het witwassen van geld en fraude.

Arrestatiegolf

De arrestatiegolf komt niet onverwacht. De Zwitserse openbaar aanklager, Michael Lauber, zei in september al dat meer arrestaties werden verwacht. "Dit onderzoek gaat absoluut langer duren dan de spreekwoordelijke negentig minuten. We zitten nog niet eens in de buurt van het rustsignaal", zei hij destijds.

In mei werden met behulp van de Amerikaanse federale dienst FBI al verschillende (ex-)functionarissen van de mondiale voetbalbond opgepakt in het hotel Baur au Lac in Zürich. Op dat moment werd het verkiezingscongres gehouden waar twee dagen later de nieuwe voorzitter van de FIFA zou worden benoemd. Uiteindelijk werden veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie.

In datzelfde 'FIFA-hotel' werden de voorbije nacht volgens The New York Times opnieuw enkele officials van hun bed gelicht, onder wie dus de presidenten van de CONMEBOL en CONCACAF. Nu zou het bestuur van de Wereldvoetbalbond bij elkaar om vandaag (donderdag) en morgen (vrijdag) te vergaderen over de hervormingen binnen de organisatie.

De FIFA bevestigde donderdag dat de politie inderdaad in de vroege ochtend in actie is gekomen, maar wilde verder geen commentaar geven.

Categorie: