zondag, 10. juli 2016 - 23:40 Update: 11-07-2016 8:54

Ronaldo-loos Portugal schrijft historie in en tegen Frankrijk

Ronaldo-loos Portugal schrijft historie in en tegen Frankrijk

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Portugal heeft voor het eerst in de historie een prijs gepakt. In een bloedeloze finale, die eigenlijk het complete EK illustreerde, werd in de verlenging het verschil gemaakt. Gastland Frankrijk had geen antwoord op een geniepig schot van invaller Eder, die nota bene in Frankrijk zijn brood verdient: 1-0.

Ruim dertigduizend agenten waren aanwezig in de nabije omgeving van het Stade de France. De Franse autoriteiten stelden alles op alles om de veiligheid te waarborgen, bleek onder meer uit de onbewaakte tas die nabij het Franse spelershotel tot ontploffing werd gebracht. Alle supporters werden gefouilleerd en er werden zelfs speurhonden gebruikt. De kust was veilig. Gelukkig maar. In de fanzones was het echter wel onrustig. Volgens RT heeft de politie onder de Eiffeltoren meerdere charges moeten uitvoeren tegen tientallen jongeren die in de fanzone probeerden te komen. Er werd zelfs traangas gebruikt.

Al tijdens de indrukwekkende sluitingsceremonie van David Guetta en Zara Larsson werd duidelijk dat het in het Stade de France stikte van de motten. Kennelijk was iemand vergeten om vannacht het licht te dimmen. Dienstdoende journalisten langs de zijlijn en zelfs de trainers en spelers hadden er zichtbaar last van. Ook de legendarische oud-scheidsrechter Pierluigi Collina stikte in de beestjes.

Met zijn basisplaats tegen Frankrijk brak Cristiano Ronaldo een record. De 31-jarige aanvaller werd de eerste speler ooit die meer dan vier jaar na zijn eerste EK-finale opnieuw in een Europese eindronde in actie is gekomen. Echter raakte Ronaldo ook een record kwijt. Renato Sanches werd vanavond de eerste speler die op 18-jarige leeftijd zijn opwachting heeft gemaakt in een EK-finale. CR7 was twaalf jaar geleden de jongste speler ooit in de finale van het Europees kampioenschap.

Na de aftrap van Portugal zat Frankrijk er meteen fel op. Toch lukte het Nani om in de vierde minuut voor het doel van Hugo Lloris te verschijnen. De aanname was prima, het schot echter niet. Twee minuten later herhaalde Frankrijk dat kunstje via Moussa Sissoko, die de bal uit het stadion volleerde. De angst leek te regeren bij zowel Portugal als Frankrijk. Ook Antoine Griezmann raakte de bal niet lekker. Rui Patricio hoefde weinig te doen toen de topscorer van het EK een poging waagde.

In de negende minuut gebeurde er iets wat voor Portugal ongelooflijk nadelig zou uitpakken. Dimitri Payet ging een fel duel aan met Ronaldo, die met een pijn vertrokken gezicht op de grond bleef zitten. De aanvoerder had zichtbaar last van zijn knie. Tot tweemaal toe liet de in tranen geroerde Ronaldo zich behandelen door de medische staf om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat hij niet verder kon. De geëmotioneerde sterspeler werd per brancard van het veld gedragen. Ricardo Quaresma - inclusief bijzondere haardracht - loste hem af en nam plaats op het middenveld. Nani werd de enige spits.

Tussentijds had Griezmann met een levensgevaarlijke kopbal Patricio op de proef gesteld. Ook de kopbal van Olivier Giroud uit de daaropvolgende corner was een prooi voor de 28-jarige keeper. Sissoko was in het eerste half uur de beste man aan Franse zijde. De Franse tank liep een aantal malen dwars door de Portugese middenlinie heen. Eenmaal stelde Sissoko Patricio op de proef met een schot vanaf links. Na de wissel van Ronaldo leunde Portugal nog meer op de verdediging. Counters waren er via Adrien Silva, Raphael Guerreiro en José Fonte, maar het doelpunt viel niet voor de zuidwest-Europeanen.

Waar Quaresma na het uitvallen van Ronaldo al een verbeten gezicht trok, daar leek na rust ook Nani te vrezen voor een blessure toen Samuel Umtiti hem van de sokken liep. Het viel mee. Aan het spelbeeld veranderde weinig. Het Portugese collectief toonde zich vreselijk taai en daar had Frankrijk geen antwoord op. Hoogtepunt voor het publiek vormde de veldbestormer die tien minuten na rust het veld betrad. Er moesten vier stewards aan te pas komen om de man te overmeesteren.

Didier Deschamps wisselde Payet voor Kingsley Coman. Dat pakte bijna direct goed uit. Een minuut na de wissel bediende Coman Griezmann, die met een diagonaal schot Patricio op de proef stelde. Het was voor het eerst sinds 1996 dat er niet werd gescoord in het eerste uur van een EK-finale. Het moment suprême leek plaats te vinden in de 65ste minuut. Goalgetter Griezmann kopte een niet te missen voorzet van Coman net over de rechterkruising van het Portugese doel. Dat scheelde millimeters!

Halverwege helft twee werd een scherp aangemeten voorzet van Griezmann door iedereen gemist. Daar kwam Portugal goed weg. Dat kwam het ook toen Giroud vanaf de linkervleugel besloot uit te halen. Patricio toonde zich eens te meer een sta-in-de-weg. En zo sluw als de Portugezen kunnen zijn, werd het plots bijna 1-0 voor de Portugezen. Nani produceerde een mix tussen een voorzet en een schot en daar had Lloris het bijzonder lastig mee. De 29-jarige sluitpost tikte de bal uit zijn doelmond en moest opnieuw handelend optreden toen Quaresma de rebound wilde benutten met een omhaal.

In de slotfase draaide Frankrijk nog eenmaal de duimschroeven aan. Sissoko, die samen met Coman voor de flair zorgde namens Les Bleus, brak door in de as van het veld en lanceerde een kanonskogel richting de linker bovenhoek van het Portugese doel. Patricio redde de Portugezen eens te meer. Andre-Pierre Gignac werd de hoofdrolspeler van de laatste vijf minuten van het schouwspel. Eerst kwam de invaller net een teenlengte tekort om de bal bij de eerste paal binnen te prikken, vervolgens werd Pepe uitgekapt en raakte de bal de binnenkant van het aluminium. Wat een pech!

De eerste helft van de verlenging was voor Portugal. Pepe creëerde de eerste kans door een vrije trap rakelings langs het Franse doel te koppen. De schrik zat er goed in bij het Franse volk. Lloris pareerde zijn grootste tegenkans tot dusver in de 104de minuut toen invaller Eder een hoekschop van Quaresma strak naar de grond kopte. Lloris redde met zijn vingertoppen.

In de tweede helft van de verlenging ging Portugal verder met waar het mee bezig was en het kreeg loon naar werken. Nadat een vrije trap van Guerreiro op de onderkant van de lat was geëindigd, maakte Eder na 109 minuten het verschil. Een verdekt schot van de 28-jarige aanvaller van Lille eindigde perfect in de benedenhoek: 1-0. Lloris leverde tevergeefs een uiterste krachtsinspanning.

Deschamps haalde Sissoko naar de kant en bracht Anthony Martial in. Frankrijk zocht de aanval, daar waar Portugal vol op de counter speelde. Ronaldo ontpopte zich tot assistent-bondscoach door zijn landgenoten vanaf de zijlijn instructies te geven. Het liep goed af voor de Portugezen. Een nieuwe Europese kampioen werd geboren. Frankrijk bleef in rouw achter. Spelers van Les Bleus lagen aangeslagen op het veld. De Franse fans lieten hun koppies hangen. De pleinen liepen leeg.

Categorie: