woensdag, 16. november 2016 - 18:14 Update: 16-11-2016 20:52

Extra miljoenen voor Nederlandse topsport

Schippers pompt extra miljoenen in Nederlandse topsport
Foto: RVD
Den Haag

De komende jaren investeert minister Edith Schippers (Sport) fors in de Nederlandse topsport. Op weg naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en de Olympische Zomerspelen in Tokyo is jaarlijks 12,5 miljoen extra beschikbaar. Dit meldt het ministerie van VWS woensdag.

Schippers richt haar pijlen op (nieuwe) talent- en topsportprogramma’s (8 miljoen euro extra), voorzieningen voor topsporters en coaches (1 miljoen euro extra) , Paralympische topsport- en talentprogramma’s (1 miljoen euro extra) en topsportevenementen (2,5 miljoen euro extra).  

Ook maakt Schippers binnen het al bestaande sportbudget ruim een half miljoen euro vrij om topsporters te ondersteunen die na hun sportcarrière een maatschappelijke carrière willen starten. Dat schrijft de minister vandaag in haar brief over het Nederlandse sportbeleid aan de Tweede Kamer. Daarmee stijgen de totale uitgaven aan de Nederlandse topsport van ongeveer 40 miljoen euro in 2016 naar ruim 50 miljoen euro in 2017.  

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse topsport een goede ontwikkeling doorgemaakt, waardoor steeds meer sporters en programma’s de aansluiting hebben gevonden bij de mondiale top. Als klein land hebben we de ambitie om bij de top-10 van beste landen ter wereld te horen. Volgens Schippers is daarom structureel geld nodig voor onder andere (nieuwe) talent- en topsportprogramma’s, paralympische programma’s, coaches en voorzieningen voor topsporters (o.a. stipendium en onkostenvergoeding).

Sportevenementen

Door de fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto is er van 2016 tot 2019 2,5 miljoen euro per jaar extra beschikbaar. De minister wil dit geld gebruiken om de komende jarenextra te investeren in grote sportevenementen. 

Voor het jaar 2017 staan bijvoorbeeld evenementen als Grand Final Triathlon Series, EK Hockey, EK 3x3 basketbal, het EK vrouwenvoetbal en het WK Shorttrack op het programma. Voor 2018 het WK Schaatsen Allround, WK veldrijden, Volley 2018, EK Atletiek Cross Country, Motorcross of Nations, finish Volvo Ocean Race en het WK baanwielrennen.

Maatschappelijke carrière topsporters

Samen met NOC*NSF en de atletencommissie werkt de minister aan een plan om topsporters na hun sportcarrière naar een maatschappelijke carrière te begeleiden. De contouren van dit plan zijn inmiddels met (ex-)topsporters besproken. 

Uitgangspunt is dat de topsporter zelf verantwoordelijk is voor de regie over zijn of haar loopbaan, inclusief een carrière na de topsport: tijdens de topsportcarrière kunnen sporters workshops volgen, gericht op een leven na de sport. Ook wordt de loopbaancoaching op de Centra voor Topsport en Onderwijs meer op maat gemaakt. Na afloop van de topsportcarrière wordt extra ingezet op ondersteuning van de sporter door intakegesprekken met een carrièrecoach en een persoonlijk ontwikkelplan voor onder meer studiekeuze, loopbaanbegeleiding, werkbemiddeling, psychosociale en psychologische begeleiding en medisch advies.        

Categorie:
Provincie: