zondag, 5. maart 2017 - 14:50 Update: 05-03-2017 14:51

Feyenoord verliest kostbare punten in stadsderby tegen Sparta

Feyenoord verliest kostbare punten in stadsderby tegen Sparta
Rotterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Feyenoord heeft zondag zijn tweede nederlaag van dit seizoen geleden. In een onthutsend zwakke wedstrijd was stadsgenoot Sparta de terechte winnaar. Mathias Pogba kroonde zich tot matchwinnaar door in de eerste minuut zijn vierde kopgoal van het seizoen te maken: 1-0.

In de eerste helft leek Feyenoord in niets op de machine die tien duels achter elkaar ongeslagen bleef. De koploper speelde apathisch en werd keer op keer afgetroefd door de veel fellere Spartanen. Tekenend was dat zelfs Karim El Ahmadi zijn duels amper wist te winnen. Paco van Moorsel was hem vrijwel in elk duel de baas. In de tweede helft voetbalde Feyenoord wel iets beter, maar het kon amper gevaarlijk worden. Wat is de schade voor Feyenoord na de verliespartij in de derby?

Verslagen met eigen krachten

Waar Feyenoord vorige week PSV volledig wegblies in de topper, was dat nu andersom. Elke tweede bal viel in het voordeel van Sparta. Onder leiding van het uitstekende middenveld met Ryan Sanusi, Van Moorsel en Mart Dijkstra was het middenrif in handen van de club uit Spangen. 

Tactisch overklast

En mochten de drie op het middenveld even in de problemen komen, was er altijd nog Craig Goodwin die bijsprong. Het bleek een uitstekende vondst van Sparta-trainer Alex Pastoor, die ervoor zorgde dat de normaliter ijzersterkte verdediging van Feyenoord uit elkaar werd gespeeld. Rick Karsdorp kwam te zwemmen en wist zich amper raad met Goodwin. Het tweetal Pogba en Jerson Cabral hield constant vier of vijf man bezig.

Blessures

Karsdorp en Eljero Elia hadden vooraf al last van blessuren, de linksbuiten speelde zelfs met een spuit. Bij de pijntjesbank kunnen nu wat extra spelers worden toegevoegd, want Terence Kongolo viel met een spierblessure uit. Als vervanger kwam Miquel Nelom erin, maar die toonde aan niet geschikt te zijn. De linksback moest in de warming-up al aangemaand worden wat tempo te maken en dat sloeg over op zijn spel. Niet alleen Kongolo kampte met pijntjes, want de laatste twintig minuten speelde Feyenoord praktisch met tien man, want Bilal Basaçikoglu kon amper meer lopen.

Vilhena

Tony Vilhena was dan weliswaar een van de beteren van Feyenoord, maar had in de eerste helft naar de kant gestuurd kunnen worden, nadat hij met zijn elleboog Pogba in het gezicht raakte. Het leek erop dat scheidsrechter Danny Makkelie zicht had op de situatie en het dus kon beoordelen, maar hij floot er niet voor.
Achterstand

Feyenoord heeft dit seizoen amper achtergestaan. Als de Rotterdammers achter kwamen, leed het ook direct puntverlies. Tegen Go Ahead Eagles, FC Utrecht, Ajax, SC Heerenveen en nu Sparta kwam de club achter. Het zijn niet toevallig de enige wedstrijd waar Feyenoord punten liet liggen.

Punten

Maar de grootste schade dat Feyenoord leed was natuurlijk de punten dat het liet liggen op Het Kasteel. De drie punten zijn van levensbelang in de strijd om het kampioenschap. Hoe groot? Dat moet blijken in Groningen, waar Ajax een lastige uitwedstrijd wacht.  

Categorie:
Provincie: