vrijdag, 29. september 2017 - 11:25

Eerste voetbalinterland NL - DE ooit gespeeld door kleine mensen

Eerste voetbalinterland NL - DE ooit gespeeld door kleine mensen

Op zaterdagmiddag 30 september a.s. wordt de eerste voetbalinterland Nederland – Duitsland voor kleine mensen gespeeld. Nooit eerder vond er op Europese bodem een voetbalinterland plaats, specifiek voor deze doelgroep. Het Nederlandse nationale voetbalteam van kleine mensen treedt aan tegen het Duitse nationale voetbalteam van kleine mensen.

Het Duitse nationale team won deze zomer nog het internationale voetbaltoernooi van de Wereldspelen voor Kleine Mensen (World Dwarf Games), dat in de Canadese stad Guelph plaatsvond. Het Nederlandse team deed ook mee aan dat toernooi, maar kwam niet door de voorrondes. De nu geplande interland-wedstrijd is de eerste kans op revanche. Nederland treedt overigens deels in andere samenstelling aan dan in Canada.

De voetbalinterland op 30 september vormt het sluitstuk van de jaarlijkse Landelijke Sportdag voor kleine mensen. Deze wordt op meerdere locaties in de gemeente Soest gehouden. Aan deze dag doen sporters met een kleine lengte mee uit heel Nederland. Naast voetbal staan ook Badminton, Basketbal, Rugby en Atletiek op de agenda. De BVKM, de landelijke vereniging van kleine mensen, organiseert de sportdag nu voor de zesde maal, en voor de derde keer in Soest.

Het is voor het eerst dat dit Nederlandse evenement ook door buitenlandse sporters wordt bezocht. Er hebben zich sporters uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, Rusland en Nieuw Zeeland aangemeld. Er zullen totaal zo’n 70 sporters deelnemen.

De komst van buitenlandse kleine sporters en de organisatie van de eerste voetbalinterland Nederland – Duitsland vloeit voort uit de contacten die het Team NL van de BVKM afgelopen zomer legde tijdens de Wereldspelen voor kleine mensen in Canada. Nederland werd daar vertegenwoordigd door twaalf sporters, die samen 22 medailles mee naar huis brachten. Bijna het hele Team NL dat aan de Wereldspelen meedeed is present tijdens deze sportdag. Het Team zal tijdens de sportdag tevens verslag uitbrengen van de verrichtte prestaties.

De groeiende mogelijkheden voor kleine mensen om zich onderling gelijkwaardig in sporten te kunnen meten is het resultaat van de sportactiviteiten die de afgelopen jaren onder de vlag van de BVKM (Belangen Vereniging van Kleine Mensen) zijn georganiseerd. Het sportseizoen 2017/2018 wordt met deze internationale sportdag geopend. In dit nieuwe seizoen staan onder meer speciale trainingen voor kleine mensen gepland in voetbal, badminton, hockey, zwemmen en atletiek.