maandag, 30. november 2015 - 16:31 Update: 30-11-2015 16:36

Dijksma: '2 miljoen euro voor vaststellen wereldwijde prijs van uitstoot CO2'

Dijksma: '2 miljoen euro voor vaststellen wereldwijde prijs van uitstoot CO2'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Om snel duidelijkheid te hebben over wat het kost om CO2 uit te stoten, waar ook ter wereld, draagt Nederland in ieder geval 2 miljoen euro bij. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en milieu maandagmiddag.

Dat moet leiden tot het sneller bereiken van mondiale klimaatneutraliteit. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu maakte  dit maandag bekend bij de klimaattop in Parijs.

Dijksma: 'Verstoppertje spelen is niet meer mogelijk met een mondiale prijskaart van CO2. Nederland draagt met 2 miljoen euro graag bij aan deze openheid. Het laat precies zien wat de kosten voor bedrijven en hun investeerders zijn, waardoor het verplaatsen van bijvoorbeeld productie minder aantrekkelijk zal zijn. Bovendien wordt zo sneller gekozen voor alternatieve vormen die geen of minder uitstoot veroorzaken."

In verschillende regio's in de wereld ontwikkelen zich inmiddels mechanismen om de prijs van CO2-uitstoot te bepalen. Om deze mechanismen aan elkaar te koppelen en om regio's die nog geen systeem hebben voor het beprijzen van uitstoot te helpen zo'n systeem te ontwikkelen neemt de Wereldbank het initiatief voor de Carbon Pricing Leadership Coalition. Nederland heeft aangeboden bij de volgende bijeenkomst van de CPLC in 2016 als gastheer op te treden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):