woensdag, 27. april 2016 - 17:28 Update: 29-04-2016 9:55

Klein maantje rond dwergplaneet Makemake ontdekt met Hubble telescoop

Hubble telescoop ontdekt klein maantje in ons zonnestelsel
Foto: NASA
Washington/USA

De Hubble telescoop heeft een klein maantje ontdekt in ons zonnestelsel dat rond de dwergplaneet Makemake cirkelt. Dit heeft NASA bekendgemaakt.

De dwergplaneet Makemake is gelegen in de Kuipergordel. Het licht van het maantje, dat de naam MK 2 heeft meegekregen, is meer dan 1300 keer zwakker dan het licht van dwergplaneet Makemake. 

MK 2 werd door de Hubble telescoop gezien op een afstand van ongeveer 13.000 mijl van de dwergplaneet, en de diameter wordt geschat op 100 mijl terwijl Makemake zelf 870 mijl breed is. De dwergplaneet, die al in 2005 werd ontdekt, is vernoemd naar een creatie godheid van de Rapa Nui mensen van Paaseiland.

De Kuipergordel is een enorm reservoir van overgebleven bevroren materiaal van de bouw van ons zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden en de thuisbasis van een aantal dwergplaneten. 

Waarneming al jaar gelden vastgelegd

De waarnemingen werden al in april 2015 gedaan met de Wide Field Camera Hubble maar recent ontdekten de astronomen het maantje. De ontdekking is dinsdag door NASA in een Minor Planet Electronic Circular bekendgemaakt.

Categorie: