vrijdag, 26. augustus 2016 - 11:01 Update: 27-08-2016 9:18

Freek Vonk begeleidt transport T. rex naar Leiden

Skelet van 66 miljoen jaar oude T. rex feestelijk binnengehaald in Leiden
Foto: Naturalis/Marten van Dijl
Leiden

Vrijdagochtend is in Leiden het skelet van de 66 miljoen jaar oude Tyrannosaurus rex Trix op feestelijke wijze in Leiden binnengehaald. Dit heeft Naturalis bekendgemaakt.

'Na drie jaar zoeken, graven en prepareren is de droom uitgekomen', aldus Naturalis. Tyrannosaurus rex Trix landde afgelopen woensdagochtend om 6.45 uur op Schiphol. Na drie jaar zoeken, graven en prepareren verwelkomde Naturalis Biodiversity Center de eerste T. rex buiten Noord-Amerika op Nederlandse bodem. 

Warm onthaal in Leiden

Vrijdagochtend rond 11.00 uur werd Trix warm onthaald tijdens de feestelijke intocht in Leiden. De vrachtwagen met T. rex aan boord reed vrijdagochtend van Schiphol onder politie-escorte naar Leiden. Bioloog Freek Vonk en paleontoloog Anne Schulp reden voorop. 

Rond 11.00 uur kwam de stoet, waaronder ook Tientje voor T. rex kinderen, aan op de Beestenmarkt. Hier wachtte Trix een warm onthaal van het Leidse publiek inclusief bijna 1000 basisscholieren. Loco burgemeester Robert Strijk heeft T. rex Trix een warm welkom in Leiden.

Het skelet van T. rex zal nu vervolgens worden gemonteerd bij Naturalis, waarna op 10 september de tentoonstelling T. rex in Town open gaat voor publiek. Vanaf 1 september is het huidige museum gesloten.

Verenigde Staten

Het skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, is in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door Naturalis Biodiversity Center en maakt deel uit van haar collectie. Het is de eerste T. rex die buiten de VS in bezit is van een museum. 

Het is dankzij donaties en sponsorgelden gelukt om de komst van dit bijzondere fossiel naar Nederland mogelijk te maken. Dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij heeft Naturalis het traject van de introductie van T. rex  tot en met het einde van de T. rex in Town tentoonstelling kunnen financieren. 

Vanaf 10 september 2016 is T. rex voor het eerst in volle glorie te bewonderen in de tentoonstelling T. rex in Town in het entreegebouw van het museum in Leiden. Eind 2018 krijgt ze een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.

De vleesetende koning

Tyrannosaurus rex leefde tijdens het late Krijt, 67,5 tot 66,0 miljoen jaar geleden. Het is één van de grootste vleeseters die op aarde heeft rondgelopen. Er is geen gewerveld dier bekend met een krachtiger beet dan deze dinosauriër. Een volwassen dier kon bijna dertien meter lang worden en 4000 tot 5000 kilo wegen. Resten van T. rex zijn alleen in het westen van Noord-Amerika gevonden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):