maandag, 19. september 2016 - 14:48 Update: 19-09-2016 17:20

Onderzoek naar zelfsturende bootjes in Amsterdamse grachten

Onderzoek naar zelfsturende bootjes in Amsterdamse grachte
Foto: AMS Institute
Amsterdam

De rondvaartboten in de Amsterdamse grachten zijn eigenlijk niet meer weg te denken maar vanaf volgend jaar komen daar hypermoderne zelfsturende boten bij met de toepasselijke naam 'Roboat'. Dit heeft het Amsterdams Instituut voor Advanced Metropolitan Solutions (AMS) Institute maandagmiddag bekendgemaakt.

Roboat

Roboat is het eerste grootschalige onderzoeksprogramma dat zo breed autonome vaartuigen gaat bestuderen én testen. 'Denk bij Roboat aan zelfsturende boten, die mensen en goederen kunnen vervoeren,' vertelt Carlo Ratti, hoogleraar bij MIT en een van de hoofdonderzoekers in het Roboat-team, 'maar ook aan autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot tijdelijke constructie, verplaatsbare bruggen of drijvende podia.'

Onderwaterroboats

'De mogelijkheden voor Roboats zijn eindeloos,' stelt Arjan van Timmeren, Scientific Director van AMS Institute, 'zo gaan we ons ook bezighouden met ‘environmental sensing’ bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van onderwaterroboats die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen of Roboats die de grachten te ontdoen van ronddrijvend afval of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden.'

Het onderzoek, waar het Amerikaanse MIT €20 miljoen insteekt, wordt uitgevoerd in Amsterdam maar zal als voorbeeld dienen voor steden over de hele wereld en naar alle waarschijnlijkheid leiden tot internationale start-ups in de tech- en marinesector. 

'Dit is een prachtige kans voor Amsterdam,' vertelt Kajsa Ollongren, locoburgemeester van de stad, 'de beste wetenschappers van de wereld gaan voor het eerst serieus werk maken van zelfvarende boten. En dat in een stad waar water en technologie al eeuwen nauw met elkaar verbonden zijn.' De eerste prototypen van Roboat in Amsterdams water wordt in 2017 verwacht.  

Roboat wordt onder de vlag van AMS Institute uitgevoerd door onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology, Technische Universiteit Delft en Wageningen University & Research.

Categorie:
Provincie: