zaterdag, 24. april 2021 - 11:24 Update: 25-04-2021 8:40

SpaceX Crew Dragon maakt geslaagde koppeling aan ISS

crew-iss-groepsfoto
Foto: NASA TV
docking-spacex-crew-dragon-iss
Foto: NASA TV
approach-dragon-iss
Foto: NASA TV
Washington/USA/ISS

NASA-astronauten Shane Kimbrough en Megan McArthur , samen met JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) astronaut Akihiko Hoshide en ESA (European Space Agency) astronaut Thomas Pesquet hebben zaterdagochtend met hun SpaceX Crew Dragon Endeavour een geslaagde koppeling gemakt met het International Space Station (ISS). De koppeling vond plaats om 05.08 uur EDT (11.08 uur Nederlandse tijd) terwijl het ruimtevaartuig 424 mijl boven de Indische Oceaan vloog.

Luik open rond 13.15 uur

Na de koppeling van Crew Dragon met de Harmony-module, zullen de astronauten aan boord van de Endeavour en het ruimtestation beginnen met het uitvoeren van standaard lekcontroles en drukregeling tussen het ruimtevaartuig ter voorbereiding op het openen van het luik, gepland om 7.15 uur (13.15 uur Nederlandse tijd).

Tijdelijk 11 bemanningsleden in ISS

Kimbrough, McArthur, Hoshide en Pesquet zullen zich aansluiten bij de Expedition 65-crew van Shannon Walker , Michael Hopkins,  Victor Glover en Mark Vande Hei van NASA, evenals Soichi Noguchi van JAXA en Roscosmos-kosmonauten Oleg Novitskiy en Pyotr Dubrov . Voor een korte tijd zal het aantal bemanningsleden op het ruimtestation toenemen tot 11 mensen totdat Crew-1 astronauten Walker, Hopkins, Glover en Noguchi een paar dagen later terugkeren.

Update 13.45 uur

De vierkoppige bemanning van SpaceX Crew Dragon Endeavour heeft rond 13.45 uur het ISS betreden. De drie mannen en een vrouw werden met een speciale 'welkom aan boord'-ceremonie ontvangen door de 7 astronauten die zich al in ISS bevonden. Daarna werd een groepsfoto gemaakt van alle 11 astronauten.