vrijdag, 15. september 2006 - 17:59 Update: 26-07-2014 13:29

Stop de muur!

Groningen

Vrijdag 15 september om 14.00 staat de muur die Israël in de bezette gebieden bouwt ook Tussen de Markten, in Groningen. De Libanese gemeenschap Noord-Nederland, Een ander Joods geluid, Groningen-Jabalya, Groenlinks, Dwars, Internationale Socialisten, de Socialistische Partij en ROOD, jong in de SP laten op beeldende wijze zien hoe het Israelische nederzettingenbeleid de Palestijnse bevolking ernstig beperkt in haar bewegingsvrijheid. Zij roepen met deze actie Groningers op om op 23 september te komen demonstreren om 13:00 uur op het Museumplein in Amsterdam.

De organisaties willen door middel van de muur in kaart brengen hoe de Israëlische overheid langzamerhand de Palestijnen in hun eigen land opsluit. "Terwijl deze praktijken illegaal zijn verklaard door de Verenigde Naties, wordt er onder het mom van veiligheid nog steeds aan de muur gebouwd", stelt woordvoerder Manja Smits. "Steeds meer Palestijnen kunnen zich niet vrij bewegen in hun eigen land, omdat het ze extreem moeilijk wordt gemaakt om door een checkpoint van de muur te komen. Daarnaast is het voor Palestijnen verboden om gebruik te maken van het omvangrijke wegennet dat nederzettingen door de hele West-Bank met elkaar verbindt."
Naast de schrijnende ontwikkelingen in de West-Bank is het Israëlische leger bezig de Gazastrook opnieuw te bezetten. Door zonder aanzien des persoons te moorden en te verwoesten zijn er al honderden burgerslachtoffers gevallen. Meer dan 900 mensen wachten in ziekernhuizen op behandeling, terwijl Israël de grenzen hermetisch sluit zodat ook medicijnen en medische benodigdheden slechts mondjesmaat Gaza binnengelaten worden.

Zaterdag 23 september 2006 is uitgeroepen tot 'Internationale Protestdag Tegen De Oorlog'. Die dag zal er opnieuw over de hele wereld - van Europa tot de VS, van het Midden-Oosten tot Latijns Amerika - worden gedemonstreerd tegen de 'permanente oorlog' van George W. Bush en de bezettingspolitiek in Libanon en Palestina, in Afghanistan en Irak. Bovendien zal er worden betoogd tegen een dreigende Amerikaanse aanval op Iran.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):