maandag, 3. augustus 2009 - 11:14

Overheidssites slecht beveiligd

Amsterdam

De overheidssites in Nederland zijn verre van veilig. Waar minister Hirsch Ballin afgelopen maandag een campagne startte waarin de burger wordt gewezen op veilig internetten, blijkt ruim 80% van de overheidswebsites (570 van de 684) niet veilig te zijn.

De websites van de overheid bieden criminelen dus ruimschoots de gelegenheid zonder problemen (persoons)gegevens van Nederlanders te pakken te krijgen. In het slechtste geval kan een crimineel de complete identiteit van een persoon overnemen. Met alle vreselijke gevolgen van dien. Gevolgen die veel verder gaan dan alleen creditkaart fraude.

Networking4all, marktleider op het gebied van internetveiligheid in de Benelux, doet herhaaldelijk onderzoek naar de veiligheid op het web. Onlangs heeft Networking4all ook onderzoek gedaan naar de veiligheid van alle overheidswebsites. Het resultaat was meer dan droevig.

Volgens Paul van Brouwershaven, technisch directeur van Networking4all, is de overheid van deze dramatische cijfers op de hoogte.
Paul van Brouwershaven: "Het is schrijnend dat er een dure campagne wordt gelanceerd waarin met het belerende vingertje ons wordt verteld hoe we veilig moeten internetten, terwijl dezelfde overheid websites heeft waar alles vanaf kan worden geplukt, waaronder ook onze persoonsgegevens!"

"Bij organisaties die hun website veilig hebben gemaakt, juist in het belang van de consument, komt deze campagne over als 'de bel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt' en dan druk ik me erg diplomatiek uit", aldus de heer Van Brouwershaven. "Wat nog verbazingwekkender is, is het gegeven dat de overheid niet haar eigen verantwoordelijkheid neemt om zorg te dragen voor veiligheid op het web. Ze hebben de wettelijke verplichting én mogelijkheden de burger die veiligheid te garanderen. Dit laten ze echter gewoon na. Al jaren!"
Categorie:
Tag(s):