woensdag, 2. juni 2010 - 17:28 Update: 08-07-2014 0:31

Je eigen voornaam checken in de Voornamenbank

Amsterdam

Donderdag 3 juni gaat de nieuwe Nederlandse Voornamenbank online op www.meertens.knaw.nl/voornamen/vnb. ‘Deze databank bevat 500.000 voornamen, waarvan de populariteit vanaf 1880 en de verspreiding over Nederland wordt getoond’, meldt het Meertens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) woensdag.

Voor elke voornaam wordt gegeven hoeveel personen die naam in Nederland dragen, mannen en vrouwen, en als eerste naam of als tweede of volgende naam.

Ook wordt de populariteit van elke naam getoond sinds 1880. Dat maakt het mogelijk om te zien of een naam in opkomst is, wanneer de naam het meest populair was, of dat de naam alweer uit de gratie is. De verspreiding van de voornaam, op basis van de hele bevolking in 2006, naar geboortegemeente is ook te zien.

Voor 20.000 namen is een uitleg en verklaring beschikbaar. Elke ouder kan nu zien of een voornaam in Nederland al eens geaccepteerd is, wat de aangifte van een naam vergemakkelijkt.

De Nederlandse Voornamenbank (NVB) is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut van de KNAW en de Universiteit Utrecht. Hij is internationaal uniek in de omvang, compleetheid en gevarieerdheid van de gegevens. De NVB is het complement van de Nederlandse Familienamenbank die op 3 december 2009 gelanceerd werd, en alleen al in die maand 18 miljoen hits telde.
Categorie:
Tag(s):