vrijdag, 8. april 2011 - 12:02

Benelux bundelt krachten voor uitrusting militair

België, Nederland en Luxemburg gaan samenwerken bij de aanschaf van militaire uitrusting. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

Schoorl
De landen tekenden hiervoor deze week in Schoorl een overeenkomst. Het is de eerste keer dat de Benelux-landen een samenwerking aangaan op het gebied van landgebonden systemen.

Meer in detail is er afgesproken om samen het smart vest te verwerven, de belangrijkste hoofdcomponent van het Nederlandse project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS).

Smart vest
Het smart vest is het samenstel van alles dat op of aan het torso meegedragen moet worden. Het smart vest bestaat onder meer uit een radio, GPS, energievoorziening, draagvesten, rugzakken en ballistische bescherming.

Omdat België en Luxemburg dezelfde behoeften hebben, verwachten de landen uit de ingeslagen weg efficiencyvoordeel te halen. Nederland is de leidende partij in het verwervingsproces.

VOSS
Het project VOSS is bedoeld om de militair te voet verbeterde communicatie, meer draagcomfort, flexibiliteit en betere bescherming te bieden. Alle onderdelen worden zo op elkaar afgestemd dat voor elke situatie het beste systeem kan worden samengesteld.
Provincie:
Tag(s):