maandag, 25. maart 2024 - 21:40 Update: 26-03-2024 9:32

Veiligheidsraad wil onmiddellijk 'staakt het vuren' in Gaza

vn-president
Foto: Verenigde Naties / UN
NewYork/Gaza

De Veiligheidsraad heeft maandag een resolutie aangenomen waarin wordt geëist dat “een onmiddellijk staakt-het-vuren voor de maand Ramadan, gerespecteerd door alle partijen, leidt tot een duurzaam staakt-het-vuren” en ook “de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars”. Resolutie 2728 (2024) werd aangenomen met 14 stemmen vóór en geen stemmen tegen, bij 1 onthouding (Verenigde Staten).

Hulpstroom naar Gaza uitbreiden

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag een resolutie aangenomen waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist voor de maand Ramadan, de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars en “de dringende noodzaak om de hulpstroom naar Gaza uit te breiden”. Er waren 14 stemmen vóór, terwijl de Verenigde Staten zich onthielden.

Onmiddellijke vrijlating gijzelaars

Resolutie 2728 roept ook op tot de onmiddellijke vrijlating van gijzelaars en het verzekeren van humanitaire toegang tot Gaza. De Raad verwierp een door Rusland voorgesteld amendement dat zou hebben opgeroepen tot een permanent staakt-het-vuren. De Amerikaanse ambassadeur zei dat haar delegatie de cruciale doelstellingen van het ontwerp “volledig steunt”. De ambassadeur van Algerije zegt dat het staakt-het-vuren een einde zal maken aan “het bloedbad”
“Dit moet een keerpunt zijn”, zegt de ambassadeur van de waarnemersstaat Palestina.

Dit is een eerste stap: Jemen

De vertegenwoordiger van Jemen, Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi, zei namens de Arabische Groep dat zij de stemmen van de veertien staten die de resolutie steunen waarderen. Hij zei dat de resolutie moet worden beschouwd als een eerste stap die leidt naar een bindende resolutie over een permanent staakt-het-vuren. De Arabische Groep bevestigt ook dat de pogingen om tot overeenstemming te komen over een staakt-het-vuren niet indruisen tegen de oproep om alle gijzelaars vrij te laten.

Genocidale oorlog 

Hij zei dat de groep onmiddellijke naleving van de resolutie nastreeft en categorisch de dubbele standaard verwerpt die dit conflict verlengt, terwijl de Israëlische bezettingsmacht doorgaat met hun genocidale oorlog, waarbij zij zich op vrouwen en kinderen richt en zelfs een beleid van uithongering hanteert.

Hij riep de Raad op strenge sancties op te leggen aan Israëlische kolonisten die aanzetten tot geweld tegen Palestijnen, ook in Jeruzalem. De groep zal zich blijven inspannen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, het leveren van humanitaire hulp, een einde aan de gedwongen ontheemding van Gazanen en een grotere internationale bescherming voor de Palestijnen.

Palestijnse staat accepteren als volwaardig lid VN

Israël moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn misdaden, zei hij, en het wordt ook tijd dat de internationale gemeenschap de Palestijnse staat accepteert als volwaardig lid van de Verenigde Naties. 

Lees alles over:
Categorie: