vrijdag, 25. maart 2011 - 8:09 Update: 16-09-2018 15:12

Hulpdiensten massaal aan de slag in de Zeeburgertunnel

Amsterdam

Donderdag kregen de hulpdiensten aan het einde van de avond een melding van een kettingbotsing van een touringcar met meerdere auto's in de Oostbuis van de Zeeburgertunel.

Het gewone verkeer had hier geen ‘last’ van omdat zij eerder op de avond middels gele waarschuwingsborden al werden omgeleid omdat het een grote oefening voor de hulpdiensten betrof.

Aan de oefening namen Brandweer Amsterdam-Amstelland, de politie, de GHOR, Rijkswaterstaat en het bergingsbedrijf Bergnet deel. De oefening begon om 00.00 uur en eindigde rond 03.00 uur.

De ring A10 was tussen 22.00 uur en 05.00 uur geheel afgesloten ter hoogte van de Zeeburgertunnel voor uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden, de oefening zelf en de opruimwerkzaamheden. Gele borden gaven de omleidingroutes aan.

Scenario kettingbotsing
Het scenario betrof een kettingbotsing in de tunnelbuis, waarbij meerdere personenvoertuigen en een touringcar betrokken waren. In de diverse voertuigen zaten slachtoffers bekneld. Deze slachtoffers werden levensecht gespeeld door figuranten. Ook de niet-gewonde bestuurders werden gespeeld door figuranten. Zij moesten de juiste vluchtwegen gebruiken en goed worden opgevangen.

Het doel van oefening was om de samenwerking tussen de diverse diensten te verbeteren en de juiste procedures in de tunnel te beoefenen. Na alarmering en afsluiting van de tunnel door de Verkeerscentrale Noord-West Nederland van Rijkswaterstaat, kwamen de betrokken hulpverleners en Rijkswaterstaat ter plaatse en moesten gaan samenwerken.

Hierbij ging het om te komen tot een gezamenlijk beeld en dit beeld om te zetten in concrete acties om het incident tot een goed einde te brengen. Voor elke discipline waren ook eigen leerdoelen opgesteld. In totaal werkten er negentig hulpverleners, tien medewerkers van Rijkswaterstaat en de berger, mee aan de oefening.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: