zaterdag, 5. maart 2011 - 9:24

Nederlandse gemeenten bedreigd door ondergrondse kernafvalopslag

Amsterdam

Een groot aantal Nederlandse gemeenten wordt bedreigd door een ondergrondse kernafvalopslag, zo laat Greenpeace zaterdag weten.

De kleilaag onder deze gemeenten voldoet aan de door de overheid gestelde criteria voor ondergrondse berging van radioactief afval. Dit blijkt uit een geologische studie naar de Nederlandse Boomse kleilaag van onderzoeksbureau T&A Survey. Minister Verhagen wil het radioactieve kernafval van een tweede kerncentrale in deze bodemlaag opslaan.

“Een ondergrondse kernafvalopslag is een tikkende tijdbom. Als de opslag gaat lekken raakt het grondwater radioactief besmet. Het afval blijft 240.000 jaar radioactief en is al die tijd een bedreiging voor mensen die boven een opslag leven, ” zegt Ike Teuling, campagneleider kernenergie. “Er is maar één oplossing voor het kernafvalprobleem: kerncentrales sluiten en overstappen op duurzame energie.

Minister Verhagen wil vergunningen afgeven voor extra kerncentrales in Nederland. In 2014 komt hij met een plan voor het kernafval. Nu wordt radioactief afval tijdelijk bovengronds opgeslagen. Verhagen wil in Nederland een ondergrondse kernafvalopslag bouwen om van dit levensgevaarlijke afval af te komen. Twee bodemtypes worden geschikt geacht: de Boomse kleilaag en zoutkoepels.

Er is in geen enkele Nederlandse provincie draagvlak voor het onder de grond stoppen van kernafval. Dit blijkt uit een brandbrief (1) die de provincies vorige maand gezamenlijk aan minister Verhagen stuurden. Verhagen verzwijgt vooralsnog welke locaties hij in gedachte heeft voor de kernafvalopslag en schuift deze controversiële beslissing door naar zijn opvolgers.

Ike Teuling: “Gemeentes moeten op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van de nucleaire ambities van dit kabinet voor hun leefomgeving.
En voor die van hun kinderen en kleinkinderen. Verhagen gaat zijn verantwoordelijkheid uit de weg door de het kernafvalprobleem voor zich uit te schuiven”.

Om toch duidelijk te krijgen welke regio’s in aanmerking komen voor eindberging heeft Greenpeace T&A Survey gevraagd om in kaart te brengen waar de Nederlandse bodem voldoet aan de door de overheid gestelde criteria voor kernafvalopslag in klei(2). Daarnaast voldoen negen zoutkoepels in het noorden van Nederland aan de overheidscriteria(3). Greenpeace gaat de inwoners van de gemeentes in deze gebieden informeren over de gevaren van het ondergronds opslaan van radioactief kernafval.

(1) Geologische berging van radioactief afval in Nederland, 31 januari 2011 verzonden door het InterProvinciaal Overleg aan minister Verhagen
(2) De dikte van de kleiformatie is minimaal 100 meter en de diepte van de top van de kleiformatie moet minimaal 500 meter bedragen. Bron: Commissie Opberging Radioactief Afval (CORA)
(3) Ternaard in Friesland; Zuidwending, Pieterburen, Onstwedde en Winschoten in Groningen; Schoonlo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo in Drenthe.
Provincie:
Tag(s):