woensdag, 5. december 2012 - 18:32 Update: 31-01-2019 8:39

Auto koelt in de winter zeer snel af

Den Haag

Het interieur van een auto koelt zeer snel af bij winterse omstandigheden. De temperatuur van de binnenkant van een auto daalt binnen één uur van 22 naar 10, 6 graden Celsius. Zo bleek tijdens een praktijkproef van de ANWB in Snowworld in Zoetermeer.

Het testteam reed een personenauto bij de skihal in Zoetermeer naar binnen. Daar heerste een temperatuur van min 10 graden C. De ANWB verwacht dat in de praktijk de afkoeling van een auto nog sneller gaat als de auto buiten vol in de wind staat. Reden te meer om bij vriesweer te zorgen dat je warm bent aangekleed en ook een extra deken mee te nemen onderweg. Het blijkt nog elke keer nodig om weggebruikers te attenderen op dit verschijnsel. Geregeld treft de Wegenwacht bestuurders verkleumd in of bij hun auto aan.

Met een speciale warmtebeeldcamera kon het team precies waarnemen hoe de temperatuur van proefpersoon Kim in de auto zich ontwikkelde en waar de warmte naar toe ging. Kim droeg geen winterjas, handschoenen en muts en voelde de kou het eerst bij haar benen en voeten. Na een uur koelde haar hele lichaam af. Toen werd de temperatuur in de auto onbehaaglijk.

De ANWB adviseert bij pech langs de snelweg de auto met de alarmlichten aan op de vluchtstrook te zetten en achter de vangrails te gaan staan voor de eigen veiligheid. Parkeer de auto uiterst rechts met de wielen naar de vangrails gedraaid.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):