donderdag, 22. november 2012 - 15:41 Update: 08-07-2014 0:26

'Einde hondenleed door fokverbod voor rassen met extreem uiterlijk'

Amsterdam

Bij veel hondenrassen is het uiterlijk zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. 'Aan dit hondenleed kan alleen een einde komen als de overheid maatregelen neemt en het fokken op bepaalde uiterlijkheden verbiedt', stelt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren donderdag.

brandbrief
In een brandbrief verzoekt zij staatssecretaris Verdaas om regels op te stellen voor een verantwoord fokbeleid. Daarnaast lanceert de Sophia-Vereeniging vandaag de publiekscampagne Wie is de Winner, waarmee zij hondenliefhebbers oproept hun steun te betuigen.

Hersenen te groot voor schedel
Bij het fokken van rashonden draait het om het uiterlijk. Vaak gaat dat ten koste van de gezondheid van de dieren. Cavalier King Charles spaniëls hebben bijvoorbeeld zo'n kleine schedel, dat de hersenen er niet meer in passen. Daardoor hebben ze hevige pijn en epileptische aanvallen.

Door al zijn rimpels heeft de shar-pei huidproblemen zoals eczeem en ontstekingen. Buldogs en mopshonden kunnen vaak nauwelijks eten, drinken en ademen met hun veel te platte snuit.

Naast de problemen die te maken hebben met hun uiterlijk, kennen veel rashonden genetische afwijkingen die veroorzaakt worden door inteelt. Zo lijden labradors en golden retrievers vaak aan kanker, zijn veel husky’s doof en lijden talloze dieren aan ernstige stofwisselingsziekten, nierziekten en bot- of hartafwijkingen.

Fokverbod
Van de rashondensector zelf is niet te verwachten dat de problemen worden opgelost. Sterker nog: fokkers is er veel aan gelegen om de huidige praktijk in stand te houden, omdat zij daarmee hun brood verdienen.

Ook de overheid heeft het tot nu toe laten afweten. Hoewel voormalig staatssecretaris Bleker en zijn voorganger minister Verburg erkenden dat veel rashonden gezondheidsproblemen kennen, weigerden zij er iets aan te doen.

Daarom roept de Sophia-Vereeniging de nieuwe staatssecretaris Verdaas via een brandbrief op om in te grijpen. Directeur van de Sophia-Vereeniging, Helma van de Vondevoort: "Er moeten strenge, duidelijke regels komen die voor de hele hondensector gelden. Bij die regels moet het welzijn van de dieren voorop staan en niet het uiterlijk. In extreme gevallen zal dat een fokverbod betekenen".

Campagne:Wie is de Winner?
Om het onderwerp ook maatschappelijk onder de aandacht te brengen, lanceert de Sophia-Vereeniging vandaag de campagne Wie is de Winner. Aanleiding is de Amsterdam Winner Show, die komend weekend plaatsvindt in de RAI.

"Op dergelijke rashondententoonstellingen draait alles om het uiterlijk", zegt Van de Vondevoort. "Dat dieren daar ernstig onder lijden, wordt volledig genegeerd."

Bij de campagne worden hondenliefhebbers gevraagd om te stemmen op de zieligste hond van Nederland. Daarbij kan een oproep aan staatssecretaris Verdaas ondertekend worden, met het verzoek rashondenleed te stoppen via wetgeving.

Aan het einde van dit jaar zullen alle steunbetuigingen verstuurd worden aan de staatssecretaris. Tot die tijd kan iedereen die zich het lot van rashonden aantrekt zijn stem laten horen via www.sophia-vereeniging.nl.
Categorie:
Tag(s):