dinsdag, 18. december 2012 - 23:41 Update: 08-07-2014 0:44

Epke Zonderland Sportman 'Kromo' Sportvrouw van het Jaar

Amsterdam

Onder grote belangstelling zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2012 de Sportprijzen 2012 uitgereikt. Epke Zonderland werd uitgeroepen tot Sportman van het jaar. Ranomi Kromowidjojo werd uitgeropen tot Sportvrouw van het jaar.

De Friese turner kreeg de voorkeur boven windsurfer Dorian van Rijsselberge en schaatser Stefan Groothuis. BMX-ster Laura Smulders ontving de Young Talent Award.

Uitgerekend op het belangrijkste moment in zijn topsportcarrière voert turner Epke Zonderland (26) de oefening van zijn leven uit. Zijn unieke triple, drie vluchtelementen achter elkaar, op het onderdeel rek gaat perfect, net als zijn afsprong en landing. De majestueuze oefening levert de Fries een volkomen verdiende Olympische gouden medaille op.

'Kromo'
Ranomi Kromowidjojo is in de RAI in Amsterdam uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De hockeyvrouwen werden Sportploeg van het Jaar.

Kromo won deze zomer twee gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Londen. De zwemster werd gekozen boven wielrenster Marianne Vos, eveneens winnares Olympisch goud, amazone Adelinde Cornelissen (zilver en brons) en zeilster Marit Bouwmeester, die zilver won in Londen.

Op het moment dat heel Nederland van haar een gouden medaille verwacht, lost zwemster Ranomi Kromowidjojo de hooggespannen verwachtingen tijdens de Spelen in London feilloos in. De 22-jarige Groningse wint de 100 meter vrije slag met een Olympisch record van 53,00 seconden. Twee dagen later verovert ze ook goud op de 50 meter vrije slag in een Olympische recordtijd. Daarnaast pakt ze met het estafetteteam 4x100m vrije slag Olympisch zilver

Kromowidjojo werd in 2011 ook al uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.
Categorie:
Tag(s):