dinsdag, 12. juni 2012 - 13:02

Medisch Centrum Biltstraat roept patiënten op voor bloedonderzoek

Utrecht

Het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht heeft 300 patiënten opgeroepen voor een bloedonderzoek op de mogelijke besmetting van hiv, hepatitis B en C.

Het ziekenhuis heeft bij operaties mogelijk vervuilde instrumenten gebruikt.

Bij deze operaties worden instrumenten gebruikt die in het MCB zelf worden gereinigd en gesteriliseerd (verhit, zodat alle virussen en bacteriën doodgaan). Bij een controle van dit proces door de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek helaas dat dit reinigen en steriliseren in de periode 9 januari tot 28 maart 2012 soms mogelijk niet volledig volgens de voorschriften gebeurde.

Het is dus niet zo dat de instrumenten niet werden gereinigd en gesteriliseerd. Maar het is alleen niet zeker of dit proces in alle gevallen gezorgd heeft voor een volledige sterilisatie van de instrumenten. Als het reinigen en steriliseren niet altijd aan alle eisen heeft voldaan, is er een zeer kleine kans dat patiënten een bloed overdraagbare ziekte hebben opgelopen.

Daarom worden uit zorgvuldigheid bepaalde groepen patiënten die tussen 9 januari en 28 maart 2012 in het Medisch Centrum Biltstraat een ingreep hebben ondergaan, aangeboden om bloedonderzoek te laten doen.
Provincie:
Tag(s):