zondag, 1. juli 2012 - 15:03

Milieudefensie en burgers in bezwaar tegen afschaffen 80-kilometerzones

Amsterdam

Milieudefensie gaat samen met bezorgde burgers in bezwaar tegen het afschaffen van de 80-kilometerzones in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Op maandag 2 juli gaat de maximumsnelheid op de stadssnelwegen omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur.

Op de meetpunten in Amsterdam en Rotterdam blijkt dat de lucht veel viezer is dan de maximumnorm die de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. De gemeten emissies voor fijnstof en stikstofdioxide zijn ongeveer twee keer hoger dan de WHO normen. “Minister Schultz doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is omdat auto's schoner zijn geworden,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Maar de lucht is op deze punten al ongezond vies, daar doet ze nu nog een schepje bovenop.”

Ook de Europese normen voor luchtkwaliteit lijken niet te worden gehaald. Langs de A10 heeft de GGD vorig jaar bijvoorbeeld een waarde van 55 microgram stikstofdioxide gemeten, ruim 37 procent boven de Europese grenswaarde.

Omwonenden van de stadssnelwegen maken zich dan ook druk om de onnodige verhoging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. Zoals Casper Donker, inwoner van Amsterdam-West en vader van de vijfjarige Max.

“De basisschool van Max staat letterlijk onder de rook van de A10 West. De 500 leerlingen brengen er acht belangrijke levensjaren door. Kinderen lopen een verhoogd gezondheidsrisico door het inademen van schadelijke stoffen, die door de nieuwe snelheidslimiet zullen toenemen,”aldus Donker. “Als ouder ben ik verbijsterd dat de minister een verwaarloosbare tijdwinst voor het verkeer blijkbaar belangrijker vindt dan de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen.”
Provincie:
Tag(s):