donderdag, 25. oktober 2012 - 11:59

Primeur voor Urk met historische trekmuur Zuiderzee

In Bibliotheek FlevoMeer Urk heeft burgemeester Van Maaren van de gemeente Urk woensdagmiddag officieel de reisversie van de Zuiderzee Automatiek in gebruik genomen.

Dit is een historische trekmuur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vol oer-Nederlandse objecten. Hiermee gaat het museum op zoek naar voorwerpen die symbool staan voor het heden en verleden van diverse Zuiderzeegemeenten. Urk heeft de primeur, want het is de eerste gemeente die de reizende Zuiderzee Automatiek aandoet.

Bezoekers van de bibliotheek in Urk mogen tot en met 7 november een suggestie doen voor een nieuw voorwerp dat symbool staat voor de regio. De beste tip krijgt een vakje in de Automatiek en er wordt een filmpje over het object gemaakt. Op deze manier geeft Urk een voorwerp door aan de volgende locatie: Emmeloord.

Geschiedenis trekken
De Automatiek bevat onder andere duimdrop, een koe en een fietsbel. Bezoekers kunnen dit voor een klein bedrag kopen. Een label bij het voorwerp geeft informatie over de geschiedenis hiervan.

Op de bijbehorende website zuiderzeemuseum.nl/automatiek staan alle objecten, achtergronden en links naar online erfgoed. Bovendien kunnen bezoekers hun persoonlijke gebruikservaringen beschrijven en nieuwe objecten aandragen.

Maatschappelijke rol
De Zuiderzee Automatiek wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen. Deze stichting stimuleert culturele initiatieven en instellingen die een groter en ander publiek bereiken doordat zij beter aansluiten bij de interesses, persoonlijke beleving en sociale omgeving van mensen.

Daarom ondersteunt DOEN de Zuiderzee Automatiek met een bijdrage van de BankGiro Loterij. Nina Tellegen, algemeen directeur Stichting DOEN: 'Mensen krijgen een actieve rol bij de invulling van de automatiek, en met de reizende variant van de automatiek treedt het Zuiderzeemuseum letterlijk buiten haar eigen muren.

Op deze wijze geeft het museum zijn maatschappelijke rol in de samenleving een nieuwe invulling. Wij hopen dat deze werkwijze als voorbeeld dient voor anderen in de museale sector.'
Provincie:
Tag(s):