donderdag, 3. oktober 2013 - 13:18 Update: 03-07-2014 0:51

Celstraf geëist voor belaging buren in Leersum

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leersum

Opnieuw stond een 77-jarige man uit Leersum vandaag voor de rechter voor belaging van zijn buren. In het verleden is hij al drie keer veroordeeld voor belaging van deze buren, en ook voor huisvredebreuk en vernieling.

De belaging waar hij vandaag  voor terecht stond, betrof het maken van foto's en sturen van brieven. De officier vond een celstraf  van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk op zijn plaats.

De officier gaf aan niet de illusie te hebben dat de situatie met strafrechtelijk ingrijpen wordt opgelost, maar dit neemt niet weg dat er strafbare feiten zijn gepleegd die om een reactie vragen, zeker omdat deze feiten al jarenlang worden gepleegd. Ernstig lijken deze feiten misschien niet, de impact op de slachtoffers, die zich al bijna 13 jaar geterroriseerd voelen, is enorm. De periode waarin de belaging die vandaag werd behandeld, plaatsvond was februari 2011 tot november 2012.

In deze periode maakte de man, zichzelf had gedoopt tot het monster van Leersum, stelselmatig inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van zijn buren door dag in, dag uit foto's te maken van zijn buren en deze ook nog eens te verspreiden. Volgens de verdachte maakte hij deze foto's  als bewijsmiddel in de civielrechtelijke zaak. Daarover heeft de rechtbank al eerder geoordeeld dat hij daarmee grenzen overschreed. Naast het maken van foto's stuurde hij brieven naar instanties waarin hij zich lasterlijk uitliet over zijn buren. "Vuilspuiterij", aldus de officier Hij deed dit terwijl hij nog in twee proeftijden liep voor precies hetzelfde feit.

De officier van justitie woog in haar strafeis mee dat de buren zwaar getroffen waren door de stelselmatigheid waarmee de man inbreuk maakte op het leven van de buren. Zij vroeg de rechter dan ook de man te veroordelen tot een celstraf van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook wil zij dat de voorwaardelijke straffen van eerdere feiten (166 dagen celstraf en een geldstraf van 4500 euro) ten uitvoer worden gelegd. Tenslotte vroeg ze de rechtbank de vordering van de benadeelde partij van twee maal 2500 euro toe te wijzen. "Ook al heeft de verdachte zich niets aangetrokken van de eerdere voorwaardelijke straffen, vraag ik nu toch weer een voorwaardelijk deel", besloot de officier, "want we hopen allemaal dat het een keer ophoudt."