donderdag, 5. december 2013 - 16:09 Update: 03-07-2014 0:47

Dierenpolitie stuit op hondenhotel

Foto van veel honden in woning | Politie
Foto: Politie

Woensdagavond heeft de politie in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 144 honden weggehaald die onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zaten in een woning en loods te Evertsoord. Dit meldt de politie donderdag.

Een echtpaar uit Duitsland hield 144 honden, pups en volwassen dieren in de woning en de loods. De dieren liepen los door de hele woning en overal lagen uitwerpselen. Voor veel honden was onvoldoende drinkwater beschikbaar.

Chihuahua’s
Een dierenarts constateerde dat het merendeel van de honden in een redelijke conditie is, maar dat de huisvesting ontoereikend is. Daarom is besloten om de 144 honden mee te nemen en over te brengen naar een opvangadres. Daar krijgen de honden een geschikte huisvesting en de juiste verzorging. Bijna alle honden waren Chihuahua’s, zeven honden zijn van een ander ras.  

Geen dierenpaspoort
Veel honden zouden afkomstig zijn uit Duitsland. Honden uit het buitenland moeten, naast een dierenpaspoort, verplichte chip en entingen, ook een gezondheidscertificaat hebben, waaruit onder meer blijkt dat de honden gezond zijn. 

Dit geeft Nederland een garantie dat de honden geen andere honden of mensen kunnen besmetten met bijvoorbeeld rabiës. Vermoed wordt dat er gefraudeerd is met de inentingsstempels in de wel aanwezige dierenpaspoorten. Het merendeel van de honden beschikte niet over een paspoort. 

Het zou gaan om een hondenfokkerij. Het vermoeden is dat ook de papieren voor deze fokkerij niet in orde zijn. De politie en NVWA doen hier nu onderzoek naar. De man (52) en vrouw (52) zijn niet aangehouden maar zullen op een later tijdstip worden uitgenodigd voor verhoor.

 
Provincie: