maandag, 13. mei 2013 - 8:20 Update: 03-07-2014 0:58

Eindexamen voor 207.000 scholieren begonnen

Foto van docent voor de klas | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Op de middelbare scholen is vandaag voor 207.000 scholieren het eindexamen begonnen. Dit melden verschillende media maandag.

De vmbo'ers beginnen maandag met Frans en de havisten met management en organisatie (m&o). De VWO'ers zijn het eerst aan de beurt met het eindexamen Nederlands. Zij sluiten de examenperiode op 29 mei ook als laatste af met het eindexamen Frans.

Dit jaar gelden voor havisten en vwo'ers strengere regels. Zij mogen  nog maar één onvoldoende hebben voor de vakken Nederlands, Engels of wiskunde om te kunnen slagen. Daarnaast moeten deze leerlingen voor alle vakken gemiddeld een 5,5 halen. Voor vmbo'ers gelden deze regels vooralsnog niet. Er doen in totaal  109.488 vmbo'ers, 57.600 havisten en 40.116 vwo'ers mee aan het eindexamen.

Ook dit jaar verzamelt het LAKS weer klachten van scholieren. Vorig jaar kreeg het comité 123.700 klachten binnen tijdens de eerste examenperiode. Dit jaar is het voor het eerst dat scholieren In de avond voor een examen vragen kunnen stellen via het twitterspreekuur. Docenten van verschillende vakken reageren daarop. Ook is het Eindexamenjournaal op 3FM en FunX te horen.

Uit een enquete van NOS op drie is gebleken dat veel minder scholieren dit jaar een tussenjaar zullen  nemen vanwege de verdwijnende studiefinanciering. Wie meteen in september aan een studie begint kan nog studiefinanciering krijgen, maar wie studeren een jaar uitstelt, krijgt te maken met het nieuwe systeem: een lening in plaats van een gift.

 

Provincie:
Tag(s):