woensdag, 30. oktober 2013 - 14:35 Update: 03-07-2014 0:49

Landelijk controle-bericht NL-Alert

Foto van NL-Alert | NL-Alert
Foto: NL-Alert
Den Haag

Aanstaande maandag, 4 november, zendt de overheid tegelijkertijd met de sirenetest om 12.00 uur, een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

‘Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen’, aldus het ministerie.

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en beter worden geïnformeerd.

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals de Samsung, HTC en ook de nieuwste iPhones van Apple (4S, 5, 5c en 5s) kunnen NL-Alert ontvangen.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je telefoon ingesteld zijn voor NL-Alert. 

Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Op een deel van de bestaande toestellen moet NL-Alert zelf worden ingesteld. In de instelhulp op www.nl-alert.nl staan de instructies om mobiele telefoons in te stellen.

Om te weten of het controlebericht goed is verzonden en ontvangen, wordt er na verzending van het bericht een evaluatie uitgevoerd. De ambitie voor het controlebericht van 4 november a.s. is dat 4 miljoen burgers dit bericht op hun mobiele telefoon ontvangen. Dit wordt gemeten via een representatieve steekproef onder burgers. De resultaten hiervan worden eind november verwacht.

Ook in 2014 zendt de overheid twee NL-Alert controleberichten uit.