woensdag, 9. oktober 2013 - 11:35 Update: 03-07-2014 0:51

OM gaat pleegmoeder gezinshuis De Loot vervolgen

Foto van dossiermappen | MV
Foto: Archief FBF.nl
Nieuwleusen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een 72-jarige ex-pleegmoeder van het christelijke gezinshuis De Loot in Nieuwleusen vervolgen.

Zij zou jarenlang pleegkinderen geestelijk en lichamelijk mishandeld hebben. Ook zou er sprake zijn geweest van seksueel misbruik en een streng religieus regime. Dagblad De Stentor bracht de zaak in mei 2012 naar buiten nadat slachtoffers bij de krant aan de bel hadden getrokken. Er werden gesprekken gevoerd met tientallen oud-bewoners.

Het OM moet nog verschillende slachtoffers spreken en kan daarom nog niet zeggen wat de precieze aanklacht wordt. De kinderen werden tussen 1984 en 2010 in het gezinshuis geplaatst. Het huis maakt deel uit van de christelijke stichting De Terebint in Punthorst bij Staphorst. De Terebint vangt al sinds begin jaren tachtig mensen met uiteenlopende - vaak psychische - problemen (overspannen, verslaafd, gescheiden) op. De Terebint, gevestigd in een voormalige boerderij, is opgericht door Harry en Grietje Terpstra. Volgens veel oud-bewoners is De Terebint een sekte. Het OM heeft - eveneens gisteren - besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de top van deze gemeenschap. Dat gebeurt op basis van aangiften en meldingen in de afgelopen jaren over ernstige misstanden bij De Terebint. Het OM heeft diverse getuigen uitgenodigd nadere verklaringen af te leggen.

De 72-jarige ex-pleegmoeder, die nu vervolgd gaat worden, kwam zelf als patiënt binnen en werd later in De Loot gestationeerd als pleegmoeder.

Provincie: