maandag, 15. april 2013 - 11:20 Update: 03-07-2014 0:59

Record bruinvissen voor Nederlandse kust

Record bruinvissen voor Nederlandse kust
Foto: Kustwacht

Maart was top wat betreft bruinvissen voor de Nederlandse kust. Nooit eerder zijn er zoveel gezien. Dat meldt Ecomare.

Op 4 maart telden onderzoekers vanaf de dijk van Huisduinen bij Den Helder 126 bruinvissen, en in de dagen er om heen ook meer dan honderd. Het vorige record was 79, in 2006. Ook op andere plekken langs de Nederlandse kust zijn in de afgelopen maand veel van deze kleine tandwalvissen geteld.

Aangespoeld
Een minder leuk gevolg van zoveel bruinvissen voor de kust, is dat er ook meer dode bruinvissen worden gevonden. Volgens Guido Keijl van Naturalis, die de strandingen bijhoudt op de website walvisstrandingen.nl, zijn er nooit eerder zoveel bruinvissen aangespoeld als in maart 2013. Het waren er 101, waarvan de meeste in het deltagebied. Dat zijn er bijna twee keer meer dan gemiddeld. Er zijn vier levend aangespoelde bruinvissen gevonden, dat is ook veel.

Oostenwind
Wat is de oorzaak van dit record? Kennelijk komen er steeds meer bruinvissen voor langs de Nederlandse kust. Maar dat verklaart het hoge aantal gestrande dieren niet helemaal. Maart was een koude maand met veel oostenwind, van het land af dus. Normaal drijven dode bruinvissen op zee en spoelen ze aan bij westenwind. Guido Keijl denkt dat ze misschien wel met de onderstroom op de kust terecht zijn gekomen.

April
In april zijn de bruinvissen nog niet verdwenen. Nog steeds worden er veel gezien, ook in de Waddenzee en in de Westerschelde, waar ze normaal niet zoveel komen. We kregen meldingen van mensen die bruinvissen hadden gezien in de haven van Den Oever, voor Breezanddijk, voor de haven van Harlingen en uit de kust bij Holwerd. Arnold Meijer stuurde ons een filmpje van een aantal bruinvissen in de Marinehaven van Den Helder.
 

Provincie:
Tag(s):