donderdag, 26. juni 2014 - 14:58 Update: 03-07-2014 0:34

Hansje voorlopig niet naar huis

Foto van spelende kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oss

De rechtbank heeft vandaag bepaald dat de 6-jarige Hansje uit Oss voorlopig niet terug gaat naar zijn moeder. De jongen wordt voor een half jaar ondergebracht in een jeugdzorginstelling.

Bureau Jeugdzorg vroeg de rechtbank om een verlenging machtiging tot plaatsing omdat er volgens Jeugdzorg sprake is van een acute bedreigende situatie voor de jongen. Hij zit al jarenlang klem tussen zijn ouders en met zijn vader heeft hij al geruime tijd geen contact, terwijl dat wel is bepaald in de contactregeling. Jeugdzorg acht een uithuisplaatsing nodig om de jongen tot rust te laten komen en hem te observeren. Op die manier kan worden bepaald wat de jongen nodig heeft in de toekomst en welke ouder dat zou kunnen bieden.

De moeder van de jongen wil dat haar zoon bij haar blijft wonen en dat vanuit de thuissituatie wordt gezocht naar een oplossing. De moeder stelt dat een uithuisplaatsing slechts aan de orde kan zijn als ultimum remedium. Er zijn volgens de moeder voldoende alternatieve opties. de rechtbank was van mening dat de jongen het recht heerft op een onbelast contact met zijn beide ouders. De rechtbank oordeelt dat een uithuisplaatsingstraject ertoe kan leiden dat de belangen van de jongen centraal komen te staan en dat op basis van die belangen uiteindelijk de minst schadelijke oplossing kan worden gevonden.

Hansje kreeg landelijke bekendheid nadat de moeder een filmpje op internet had gezet waar zij haar zoontje aflevert bij Bureau Jeugdzorg. Op de video is te zien dat Hansje hevig huilend zijn moeder omarmt en zegt bij haar te willen blijven. Dit alles onder toeziend oog van de politie. 

Provincie:
Tag(s):