donderdag, 20. november 2014 - 9:29 Update: 20-11-2014 13:42

Malariamuggen en -parasieten dood door nieuwe therapie

Nieuwe therapie doodt malariamuggen en -parasieten
Foto: Archief FBF
Nijmegen

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe combinatietherapie ontwikkeld om de verspreiding van malaria tegen te gaan.

Teun Bousema en Guido Bastiaens publiceren vandaag met internationale collega’s een nieuwe oplossing voor dit probleem in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Zij ontwikkelden een medicijncombinatie die niet alleen de malariaparasiet doodt, maar ook de malariamug.

Van mens naar mug

Mensen raken besmet met malaria door malariamuggen die besmet zijn met een parasiet. Muggen raken besmet met malaria door het bijten van mensen met malaria. Dit laatste, de verspreiding van malaria van mens naar mug, vormt één van de grote uitdagingen van malariabestrijding. Zelfs na behandeling met de best beschikbare malariamedicijnen zijn mensen nog vele dagen in staat nieuwe muggen te besmetten. De Nijmeegse onderzoekers komen nu met een oplossing voor dit probleem. Ze ontwikkelden een nieuwe combinatietherapie die zowel mug als parasiet doodt.

Bij toeval

Een week na toediening blijkt een combinatietherapie van het middel ivermectine en standaard anti-malariatherapie nog steeds levensgevaarlijk voor muggen, maar veilig voor de mens. Ivermectine is een anti-parasitair middel dat oorspronkelijk voor veedieren werd ontwikkeld. De Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval dat het merendeel van de malariamuggen overlijdt kort nadat ze een mens gebeten hebben die de combinatietherapie heeft geslikt. In Burkina Faso voerden ze een onderzoek uit naar het middel. Hieruit blijkt dat de therapie effectief is tegen verschillende Afrikaanse malariamuggen en zo de kans op malariaverspreiding significant kan verminderen. 

Een van de belangrijkste infectieziekten wereldwijd

Malaria is een levensbedreigende infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Plasmodium parasiet. Ebola eiste in de afgelopen maanden ruim 5170 dodelijke slachtoffers, malaria zorgt iedere drie dagen voor hetzelfde aantal. De malariaparasiet maakt jaarlijks 207 miljoen mensen ziek. In 2012 overleden 627.000 mensen aan de gevolgen van malaria, van wie het merendeel Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar. De malariaparasiet Plasmodium falciparum veroorzaakt het overgrote deel van deze sterfte.  De levenscyclus van de parasiet bestaat uit twee kenmerkende stadia: de aseksuele fase waarin de malariaparasiet zich vermenigvuldigt in de mens en een seksuele fase waarbij muggen besmet kunnen worden. 

 

Categorie:
Provincie: