woensdag, 16. september 2015 - 9:32 Update: 17-09-2015 8:04

'Appel' op echtheid onderzocht

Appel
Foto: AVRO/TROS
Amsterdam

Tussen Kunst en Kitsch betreurt dat er na de uitzending van 2 september twijfel is ontstaan over de beoordeling van het reliëf van Karel Appel door expert Richard ter Borg. Dit hebben de makers van het vooral bij ouderen populaire TV-programma woensdag laten weten.

Karel Appel Foundation

'Daarom zal Tussen Kunst en Kitsch in samenspraak met de eigenaar van het reliëf nader onderzoek uit laten voeren door de Karel Appel Foundation. Wij hopen dat dit onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf', aldus de makers van het TV-programma.

Het beeldje dat begin deze maand in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch werd toegeschreven aan kunstenaar Karel Appel zou niet gemaakt zijn door Appel, maar door de 81-jarige Jon Marten. Dit meldt de redactie van de RTL Z-talkshow Van Liempt Live na een tip van een Amsterdamse oud-galeriehouder.

In de uitzending vertelde Jon Marten dat hij het kunstwerk heeft gemaakt in 1972 of 1973. Marten maakte in de jaren zeventig deel uit van het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief Raam '75 en liet zich een tijd lang inspireren door Karel Appel. Marten verkocht het schilderij destijds aan een oudere dame, maar weet niet meer wat hij daarvoor ontving.

In het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch werd het schilderijtje zo'n twee weken geleden gezien als het werk van Appel. Dat blijkt nu een grote misser. Volgens een deskundige in de uitzending zou het werk, als het van Appel zou zijn, minimaal 20.000 euro waard zijn. Afgelopen week verklaarde Appel-kenners dat het onlogisch was dat dit het werk was van Appel. 

Provincie: