maandag, 12. oktober 2015 - 19:51 Update: 13-10-2015 21:04

Met oordoppen naar muziekfestival voorkomt tijdelijk gehoorverlies

Gebruik oordoppen scheelt ruim vijf keer tijdelijk gehoorverlies
Foto: Frank van den Berg / FBF.nl
Utrecht

Het risico op gehoorschade vanwege het bijwonen van een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht. Zij ontdekten dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkwam bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.

Deze studie is het grootste en eerste goed gecontroleerde onderzoek, in de setting van een zogenaamde randomized controlled trial, naar gehoorbescherming bij bezoekers van een openlucht muziekfestival. In de groep zonder oordoppen werd meer tijdelijk gehoorverlies waargenomen: een verslechtering van het gehoor werd gemeten bij 42 procent van de mensen zonder oordoppen en bij slechts 8 procent van de mensen met oordoppen.

Dit betekent dat de kans op tijdelijk gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):