donderdag, 16. april 2015 - 8:27 Update: 16-04-2015 14:49

Crisisberaad over opvang asielzoekers wordt vanmiddag voortgezet

Crisisberaad over opvang asielzoekers wordt donderdag voortgezet
Foto: RVD
Den Haag

Tot diep inde nacht hebben de coalitiepartijen overlegd over de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar de de partijen zijn er na tien uur overleg nog niet uitgekomen. Het beraad wordt vandaag (donderdag) voortgezet. Dit melden verschillende media donderdag.

Het moeizaam verlopen overleg krijgt steeds meer het karakter van een crisisoverleg. Eind vorig jaar oordeelde de Raad van Europa dat Nederland de mensenrechten schendt door illegalen op straat te zetten. Het Comité van Ministers in Brussel deed een andere uitspraak, die de coalitiepartijen verschillend interpreteren, waardoor de crisis over  de asielopvang ontstond.

De VVD meent  naar aanleiding van die uitspraak  van het Comité dat illegalen niet meer opgevangen hoeven worden, de PvdA denkt juist van wel. De PvdA wil voor de illegalen de zogenoemde bed,  bad en broodvoorziening, maar de VVD is daar fel op tegen omdat de opvang van illegalen een aanzuigende werking zou hebben. De VVD kwam onlangs met een plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten.

Premier Rutte zei vannacht na afloop van het beraad dat hij 'goede hoop' heeft dat het overleg tussen VVD en PvdA tot een oplossing leidt. Rutte: 'Het is een ingewikkelde kwestie waar we over praten. Het hele dossier is ingewikkeld. We gaan morgen eventjes rustig verder praten.' Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft er nog vertrouwen in dat de partijen eruit gaan komen.