donderdag, 1. januari 2015 - 10:33 Update: 01-01-2015 14:51

ME ingezet in Utrecht en Nijmegen, grote brand in Uden en Alkmaar

Apeldoorn

Tijdens de jaarwisseling hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. Wel moest de politie in enkele plaatsen groots optreden door de mobiele eenheid in te zetten.

In Gelderland zijn tijdens de jaarwisseling ruim 80 mensen aangehouden voor uiteenlopende strafbare feiten zoals mishandeling, vernieling, huiselijk geweld, illegaal vuurwerk en rijden onder invloed.

Op enkele plaatsen was sprake van situaties waarbij de politie straten heeft ‘schoongeveegd’ om de rust te doen wederkeren. Dit is gebeurd in Elburg, Wezep en Wapenveld. Maar ook in Nijmegen is de ME drie keer op pad gesteurd bij onrustige en dreigende situaties in Culemborg en Nijmegen.

Brandweermensen bekogeld

In Nijmegen was sprake van dreigende situaties op de Symfoniestraat en de Willem Heitzstraat. Op de Willem Heitstraat was sprake van een forse brand die dreigde over te slaan naar een nabijgelegen pand en brandweermensen die werden bekogeld. Op de Symfoniestraat was het gedurende de avond onrustig, is een blokkade gemaakt en is zwaar vuurwerk richting politiemensen gegooid. In Nijmegen was in beide gevallen de komst van de mobiele eenheid al voldoende om de rust te doen wederkeren en zijn bij deze situaties geen aanhoudingen verricht.

Politie bekogeld met vuurwerk en flessen

In Culemborg werd de mobiele eenheid op Het Jach ingezet om het de brandweer mogelijk te maken om een brand op de openbare weg te blussen. Hierbij zijn politiemensen en ME-voertuigen bekogeld met vuurwerk en flessen. Niemand raakte gewond. Wel liepen een aantal politievoertuigen schade op. De politie heeft drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze ongeregeldheden.

In Millingen a/d Rijn aan de Ruijsdaalstraat raakten twee mensen gewond toen een vuurwerkbom ontplofte. Zij zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is stabiel.

In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de ME een buurthuis binnen waar het onrustig was. In Amsterdam en Den Haag bleef het rustig. Wel kreeg men ook hier te maken met uiteenlopende strafbare feiten waar mensen voor werden aangehouden.

Gewonden door vuurwerk in Rotterdam en Vlaardingen

Rotterdam en Vlaardingen - Op de laatste dag van 2014 en gedurende de nieuwjaarsnacht raakten in de Eenheid Rotterdamverschillende personen gewond door vuurwerk.

Op de Boy Edgarstraat in Rotterdam pakte een 13-jongen Rotterdammer vuurwerk van het type Cobra op omdat het niet was afgegaan. Dat gebeurde vervolgens alsnog en de jongen moet waarschijnlijk drie vingertoppen missen.

Een 49-jarige Vlaardinger raakte op de Madridweg in zijn woonplaats zwaargewond toen hij vuurwerk afstak afging in zijn hand. Hij moet in ieder geval twee vingertoppen missen.

Op de Putselaan in Rotterdam vatte een 27-jarige man vlam bij het afsteken van vuurwerk. Hij raakte levensgevaarlijk gewond door de tweede- en derdegraads brandwonden. De man en een familielid waren bezig met het afsteken van vuurwerk. In de buurt stond kennelijk ook een flesje met een brandversneller wat op een gegeven moment voor een steekvlam zorgde waardoor de man in brand vloog.

Een 26-jarige Rotterdammer raakte in de Bruinissestraat gewond door vuurwerk. Hij verklaarde de politie dat vanaf de straat vuurwerk werd gegooid op op de galerij van de flat waar hij woont. Door de ontploffing raakte hij gewond aan zijn bovenlichaam en liep hij brandwonden op aan zijn handen. Ook moet hij een topje van een vinger missen.

Brokstuk doorboord politieauto. Agent gewond

Een agente raakte in Rotterdam-Zuid gewond nadat een brievenbus werd opgeblazen. De brokstukken boorden zich in de voorbijrijdende politieauto waarin zij zat. De agente liep kneuzingen op aan haar elleboog en een schaafwond in haar gezicht. Ze zette na een behandeling haar dienst voort.

School in vlammen op

In het Noord-Brabantse Uden is Basisschool De Brinck en basisschool Jan Bluyssen volledig verloren gegaan door een grote brand tijdens de jaarwisseling. 

Uitslaande brand centrum Alkmaar

In een winkelstraat in Alkmaar woedde vannacht een grote uitslaande brand in twee panden. De brand brak uit even na 3:00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Korte tijd later sloeg het vuur over naar een naastgelegen pand. 

Jongen op intensive care na mishandeling

Tilburg - Een 17-jarige Tilburger is op het Nieuwkoopplein zwaar mishandeld. Vermoedelijk is hij met een schep op het hoofd geslagen. Hij liep daarbij een schedelbasisfractuur op en is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis.

In Zeist gingen twee voertuigen in vlammen op toen een vuurpijl op een van de voertuigen ontplofte. 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):