donderdag, 7. mei 2015 - 17:16 Update: 07-05-2015 19:19

OM heroverweegt zaak 'fuck de koning'. Dagvaarding wordt ingetrokken.

Amsterdam

Het OM in Amsterdam heeft besloten de strafzaak tegen een man die verdacht wordt van opzettelijke belediging van de koning en de koningin niet op 27 mei voor te leggen aan de politierechter. Gelet op alle verzoeken en inhoudelijke bezwaren die de raadsman van de man naar voren heeft gebracht, is er meer tijd nodig om deze zaak ter zitting aan te kunnen brengen. De dagvaarding zal worden ingetrokken.

De zaak stond gepland voor de zitting van de politierechter in Amsterdam, op 27 mei 2015. De advocaat van de verdachte heeft op maandag 4 mei in een brief aan de officier van justitie om intrekking van de dagvaarding verzocht. Tevens heeft hij inhoudelijke verzoeken gedaan aangaande de zaak.

De advocaat heeft onder meer aangegeven tijdens de zitting diverse getuigen te willen oproepen. Voor het beslissen op dat verzoek is meer tijd nodig. Bovendien zou voor het horen van getuigen tijdens de geplande zitting van 27 mei onvoldoende tijd zijn gereserveerd. De advocaat van de verdachte is vanmiddag over de intrekking van de dagvaarding door het OM geïnformeerd.

De verdachte is op 16 november 2014 aangehouden. Hij deed uitlatingen tijdens een anti Zwarte Pieten demonstratie die in Amsterdam tegelijk met de intocht van Sinterklaas werd gehouden. Juist omdat die twee evenementen vlak naast elkaar op hetzelfde moment werden gehouden golden er strikte richtlijnen. Daarbij speelde mee dat de nationale intocht van Sinterklaas enkele dagen eerder in Gouda gepaard was gegaan met diverse schermutselingen.

De officier had de verdachte wegens het beledigen van de koning en diens echtgenote een OM strafbeschikking van 500 euro opgelegd. De verdachte heeft hiertegen verzet aangetekend. Zaken waartegen verzet wordt aangetekend worden in de regel voor de rechter gebracht.

Provincie: