dinsdag, 12. januari 2016 - 9:48 Update: 12-01-2016 9:50

Amsterdam wil nog meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Amsterdam wil nog meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De combinatie Nuon-Heijmans gaat in opdracht van de gemeente Amsterdam het aantal laadpalen in Amsterdam fors uitbreiden. Ook verzorgen beide bedrijven de komende zeven jaar het beheer en de exploitatie van alle nieuwe en bestaande openbare laadpunten. De stad wil dat er 4.000 openbare oplaadpunten in Amsterdam staan in 2018.

De stroom die de oplaadpunten leveren wordt opgewekt door Windpoort, een windmolenpark van Windgroep Holland en Nuon in het Westelijk Havengebied. Ook start nog in 2016 een proef met het koppelen van de laadsnelheid aan de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie. Het onderhoud aan het netwerk wordt uitgevoerd met elektrische voertuigen.

Met deze aanbesteding zet de gemeente een flinke stap om een belangrijke doelstelling uit de Agenda Duurzaam Amsterdam, namelijk de koppeling van duurzame energie aan het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s, te behalen.

Al 1.500 laadpalen

In de afgelopen vijf jaar zijn zo’n 1.500 openbare oplaadpunten geplaatst waarop maandelijks inmiddels meer dan twee miljoen schone kilometers worden geladen in meer dan 30.000 laadbeurten.

Wethouder Choho: “De lucht in Amsterdam moet schoner, voor de gezondheid van alle Amsterdammers en de leefbaarheid van de stad. De stap die wij nu zetten, toont aan dat elektrisch vervoer in Amsterdam volwassen begint te worden, en in 2025 moet iedereen uitstootvrij kunnen rijden.”

Categorie:
Provincie: