dinsdag, 26. januari 2016 - 17:05 Update: 26-01-2016 17:07

De BMW 740e medio augustus in de showroom

De BMW 740e medio augustus in de showroom

Met de komst van de BMW 740e vindt BMW's eDrive technologie uit de BMW i modellen na de X5 xDrive40e, 225xe en 330e verder zijn weg naar het premium segment. De 7 Serie met Plug-in Hybride-aandrijflijn is er als 740e en verlengde 740Le, beide met 15 procent bijtelling dankzij een CO2-emissiewaarde van 49 g/km. De 740Le is bovendien uit te rusten met BMW’s intelligente xDrive vierwielaandrijving.

BMW eDrive in de 7 Serie

De BMW 7 Serie Plug-in Hybride-modellen beschikken over een hybride aandrijflijn bestaande uit een BMW TwinPower Turbo 4-cilinder benzinemotor en een in de automatische 8-traps Steptronic transmissie geïntegreerde elektromotor. Het gecombineerde vermogen en koppel bedragen 240 kW / 326 pk en 500 Nm, terwijl het gemiddelde verbruik volgens de NEDC-norm op 2,1 – 2,3 liter / 100 km uitkomt. De topsnelheid ligt op 240 km/h en de acceleratie van 0-100 km/h duurt 5,6 seconden (5,7 seconden voor de 740Le) – het volledige overzicht van de technische gegevens komt in mei beschikbaar.

De energie voor de in de automatische 8-traps Steptronic transmissie geïntegreerde elektromotor wordt geleverd door een lithium-ion batterij met een netto capaciteit van 9,2 kWh die is ondergebracht onder de laadvloer van de bagageruimte. Deze hoogvolt-batterij kan op meerdere manieren worden opgeladen: via de standaard 230V stroomvoorziening thuis met een conventionele stekker, via een BMW i Wallbox of bij een van de bijna 18.000 publieke en semi-publieke laadpunten in Nederland met de standaard meegeleverde laadkabel. Bij gebruik van de stroomvoorziening thuis bedraagt de laadtijd minder dan vier uur en met de BMW i Wallbox een uur minder. Bovendien kan de gebruiker met de BMW Remote app de laadstatus op elk gewenst moment opvragen.

BMW’s eDrive biedt de bestuurder de keuze uit drie rijmodi:

In ‘AUTO eDrive’ (standaard ingeschakeld bij elke start) kiest het systeem zelf – afhankelijk van de actuele rijomstandigheden – de aandrijving: elektrisch, hybride of alleen de verbrandingsmotor.
In ‘MAX eDrive’ wordt enkel gebruik gemaakt van de elektrische aandrijving. De actieradius bedraagt maximaal 40 km (voor de 740Le xDrive 37 km) en de maximum snelheid is beperkt tot 140 km/h (i.c.m. optie 5DF – ‘Active cruise control met Stop&Go functie' maximaal 120 km/h).
In ‘SAVE BATTERY’ wordt enkel gebruik gemaakt van de verbrandingsmotor. Het vermogen van de accu blijft constant en kan zo later tijdens de route worden benut, bijvoorbeeld tijdens rijden in een stadcentrum.

Daarnaast kan de bestuurder in elk van de drie eDrive-modi met de Driving Experience Control kiezen voor een rijkarakteristiek ‘SPORT+’, ‘SPORT’, ‘COMFORT’, ‘COMFORT+’, ‘ECO PRO’ of ‘ADAPTIVE’. Bij de BMW 740Le xDrive wordt -ongeacht welke modus is geselecteerd met de eDrive-bediening- de aandrijving permanent overgebracht naar de weg door BMW’s intelligente vierwiel aandrijfsysteem ‘BMW xDrive’.

De bagageruimte is ondanks de batterij onder de laadvloer met 420 liter (tegen 515 liter voor de reguliere BMW 7 Serie modellen) nog altijd zeer ruim. De standaarduitrusting is daarnaast uitgebreid met elektrische interieurvoorverwarming en –voorkoeling. De BMW 740e staat medio augustus in de showroom.

Categorie: