dinsdag, 18. oktober 2016 - 15:29 Update: 18-10-2016 15:36

RDW: auto's nog niet zelfsturend, wel ondersteunende opties

RDW: auto's nog niet zelfsturend, wel ondersteunende opties
Foto: EHF
Zoetermeer

De RDW vindt het van belang dat bestuurders goed worden geïnformeerd door de fabrikanten over de systemen die een ondersteunende functie hebben en het juiste gebruik ervan.

Daarmee wil de RDW voorkomen dat ten onrechte het idee bestaat bij automobilisten dat er al zelfsturende auto's op de markt zijn. 'Dit is op dit moment nog niet het geval', laat de RDW dinsdag weten. 

Ondersteunende systemen

'Wel worden bestuurder-ondersteunende systemen vaker ingebouwd. De bestuurder moet hierbij nog steeds de auto onder controle hebben. Hij moet altijd in kunnen grijpen', aldus de RDW.

Hoewel de huidige bestuurder-ondersteunende systemen dus nog veel van de bestuurder eisen, vindt de RDW dat deze systemen uiteindelijk de veiligheid ten goede komen.

Naamgeving 

Autofabrikanten gebruiken voor deze geavanceerde bestuurder-ondersteunende systemen commerciële benamingen zoals Steering Pilot, Piloted Driving, Auto Pilot en Lane Assist. 

Verkeerde suggestie

Een dergelijke naam kan de suggestie wekken dat er sprake is van een zelfrijdende auto. Dat is nog niet het geval. De fabrikanten zijn op zich vrij in de keuze van commerciële benamingen. 

Categorie:
Provincie: