maandag, 30. april 2018 - 11:23 Update: 01-11-2019 18:22

'Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg'

Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg
Foto: Archief FBF.nl
Amersfoort

Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken*. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt.

Een op de 8 (13,6%) van de voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

 “De inbraakmethode cilindertrekken (zie kader) raakt steeds meer in zwang; zo’n 5-6 jaar geleden kwam deze ‘modus operandus’  (werkwijze om in te breken, red.) in zwang. Dus dat nu ‘al’ 2 op de 5 woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief”, aldus  Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur (36% van de inbraken), maar de voordeur is, na het keukenraam (23%), een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in 1 op de 8 woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

Deur op slot

“Maar een goed beveiligde voordeur verliest zijn beschermende werking volledig wanneer deze zomaar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedraaid”, vervolgt Staal. “Dan is een inbreker met het zogenaamde ‘flipperen’ met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen.” Zonder inbraakschade, dus of de verzekeraar dan uitkeert? 1 op de 12 (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien. Slechter is het gesteld met eventueel aanwezige kinderen of andere huisgenoten. Daarvan doet een kwart tot 40 procent de voordeur nooit op slot. “De campagne ‘maakhetzeniettemakkelijk.nl’ met dat zwaailichtje, die ‘het toch maar blijft zeggen’ van de overheid is er dus zeker niet voor niets!”, zegt Staal. “Iets wat zeker kan helpen als je weet dat je dit soort slordige of onverschillige kinderen of andere huisgenoten hebt, is een anti-inbraakstrip. Op de voordeur geplaatst, voorkomt deze dat er kan worden geflipperd. Ongeveer 1 op de 12 (8,5%) heeft zo’n strip geplaatst.” Nieuw is ook een zelfsluitend slot, die de voordeur automatisch op slot draait zodra de deur wordt dichtgetrokken.

Extra maatregelen

In het onderzoek is ook gevraagd of en zo ja welke aanvullende beveiliging men op de voordeur heeft aangebracht. Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft 1 op de 13 huishoudens (7,5%) 2 goede extra sloten (boven en onder) geplaatst. Hierdoor moet de inbreker op 3 plaatsen aan de slag waardoor hij meestal kiest voor een makkelijker doelwit.

1 op de 6 bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst. Hiermee draai je met 1 sleutel de deur op 3 plekken tegelijk dicht. Een prima beveiliging, maar als je beslag niet deugt, dan kan de inbreker cilindertrekken gebruiken en met een bouwsleutel de deur alsnog gemakkelijk van slot draaien. Een vals gevoel van veiligheid geven de veel geplaatste (33,1%) hendeltjes. Als een inbreker eenmaal het hoofdslot heeft opengebroken, is kracht zetten met een stevige koevoet voldoende om deze beveiliging uit te schakelen.

Controleer zelf je eigen huis

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Haal er meteen een PKVW-expert bij of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto’s dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook steeds meer bouwmarkten verlenen die service.

Cilindertrekken

Inbrekers hebben het bij een kwart van de voordeuren echt gemakkelijk, meer dan een minuutje en een tang en schroevendraaier hebben ze niet nodig. Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben ze maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, dat op ruim de helft van de voordeursloten (55,1%) toegepast kan worden. Zelfs zeer stevig beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt hier niet tegen bestand. De methode is een zestal jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast, tegenwoordig zelfs door de gelegenheidsinbreker. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilinder­trekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt.

In reactie op deze inbraakmethode heeft de industrie zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. Slechts 12% van de voordeuren is momenteel met dit beslag uitgerust. Velen hoeven het voor de prijs van het beslag niet te laten, het is al voor ongeveer 70 euro te koop. Ook met een SKG*** veiligheidscilinder ben je beschermd tegen cilindertrekken, maar dat is (voor de inbreker) van buitenaf niet te zien. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):