zaterdag, 12. december 2015 - 13:48 Update: 12-12-2015 21:42

Historisch akkoord klimaattop wil temperatuurstijging onder de 2 graden houden

Klimaattop afgerond. Temperatuurstijging onder de 2 graden.
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Parijs

Na twee weken onderhandelen is de definitieve versie van het klimaatakkoord klaar.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft het ontwerp voorgelegd aan de vertegenwoordigers van de deelnemende landen. De deelnemers moeten bekijken of ze hiermee akkoord gaan.

Fabius is de voorzitter van de klimaattop. Hij beoordeelde de tekst als 'ambitieus' en 'gebalanceerd'. Volgens hem is het verdrag dat de opwarming moet beperken tot minder dan twee graden realistisch en dus uitvoerbaar. Met dit akkoord wordt geprobeerd om de temperatuurstijging aan het eind van deze eeuw ten opzichte van de pre-industriële tijd nog verder te beperken tot 1,5 graad.

De VN-secretaris Ban Ki-moon sprak van een historisch akkoord. De Franse president Hollande sprak de delegaties toe. Hollande:'U hebt de gelegenheid de wereld te veranderen, stem met dit akkoord in, ons lot is met elkaar verbonden door de klimaatwijziging.' Dit meldt het AD. Ook Ban Ki-moon riep de delegaties op in te stemmen met het akkoord.

Stemming

De deelnemende landen gaan zich nu over de twintig pagina's tellende tekst buigen. Later vandaag volgt een stemming over het akkoord, waarover 196 delegaties hebben onderhandeld.