zaterdag, 12. december 2015 - 22:17 Update: 13-12-2015 11:39

195 landen akkoord met nieuw klimaatverdrag

Delegaties van 195 landen gaan akkoord met nieuw klimaatverdrag
Foto: Printscreen Youtube
Parijs

Op de klimaattop in Parijs zijn zaterdagavond de delegaties van 195 landen akkoord gegaan met een nieuw klimaatverdrag., dat de uitstoot van broeikasgassen de komende eeuw moet terugdringen.

De opwarming moet beperkt blijven tot ruim onder de 2 graden in 2100 met een streven naar 1,5 graad. Dit melden meerdere media zaterdagavond.

Het is een historisch akkoord dat gesloten is aan het einde van  het warmste jaar ooit gemeten. Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los. Laurent Fabius, die als conferentievoorzitter het akkoord moest bekrachtigen  door een klap met de hamer grapte: 'Ze zeiden me dat ik nog even een klap met de hamer moest geven. En het is maar een klein hamertje, maar het brengt iets groots tot stand.'

Belangrijkste punten in het verdrag zijn: het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde, het fors verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en investeren in arme landen die moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen.

Alle partijen moeten financieel bijdragen aan het verlagen van de hoeveelheid broeikasgassen en onderzoek doen naar klimaatbestendige ontwikkelingen. Volgens wetenschappers zou een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de ecosystemen op aarde ernstig verstoren.