dinsdag, 22. maart 2016 - 11:16 Update: 23-03-2016 8:46

Brussel: 34 doden en ruim 200 gewonden. Ook Nederlander gewond

Overzicht bomaanslagen Brussel
Foto: Twitter
Brussel

In het hartje van Brussel hebben dinsdagochtend verschillende bomaanslagen plaatsgevonden. Zo werd vanochtend vroeg de luchthaven van Brussel Zaventem opgeschrikt door twee bomaanslagen. Een derde aanslag mislukte. Een uur later volgde aanslagen op de ondergrondse metro. De Belgische regering heeft het terrorisme dreigingsniveau opgeschroeft naar het hoogste niveau.

19.00 uur: Speciale anti-terreureenheden van de Belgische politie hebben dinsdag bij een huiszoeking in Schaarbeek een spijkerbom, IS-vlag en chemicaliën aangetroffen. Dit heeft het Federaal Parket van België dinsdagavond laten weten.

18.00 uur: Het tram- en busverkeer in Brussel wordt langzaam hervat. 

17.45 uur: De IS heeft de aanslagen in Brussel opgeëist. Dat heeft de Belgische regering zojuist bekendgemaakt. 

17.00 uur: Bij de aanslag op de luchthaven is ook een Nederlander gewond geraakt. 

16.30 uur: De Domtoren in Utrecht wordt dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. 

34 doden en ruim 200 gewonden

Bij de explosies in Zaventem vielen 14 doden en raakten nog eens ruim 100 mensen gewond. In het metrostation Maalbeek vielen 20 doden en raakten bijna 100 mensen gewond. In alle gevallen zou het het werk zijn van zelfmoordterroristen, zo stelt de Belgische regering. Het rampenplan in Brussel is afgekondigd.

De explosie op de luchthaven vond plaats rond 08.00 uur. Volgens de VRT in de buurt van de incheckbalie van American Airlines. In de vertrekhal werd volgens ooggetuigen eerst geschoten, toen iets in het Arabisch geroepen gevolgd door twee ontploffingen. De ravage is groot. Een uur later volgde er een bomaanslag op het metrostation Maalbeek. Het gaat om de stations tussen de Europese instellingen en het parlement. 

Verdachten

De opsporingsdiensten hebben een foto naar buiten gebracht met hierop de drie verdachten van de bomaanslag op het vliegveld van Zaventem. Volgens het laatste nieuws wordt er actief gezocht naar de man met de witte jas aan rechts op de foto. 

Lock down

Alle inwoners van Brussel moeten binnen blijven, zo waarschuwen de autoriteiten. Er lijkt angst voor nog meer explosies. 

Telefoonverkeer

Het telefoonverkeer in en rondom Brussel is overbelast. De overheid roept haar burgers op om niet te bellen, maar gebruik te maken van sms of sociale media. 

Bomgordel gevonden

De politie heeft op het vliegveld van Brussel een niet-onplofte bomgordel gevonden. Deze is door de explosieven opruimingsdienst mee genomen en zal elders tot ontploffing worden gebracht. Ook een pakket wat gevonden is bij de Vrije Universiteit van Brussel zal gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.

Spijkers in bom

In het ziekenhuis is men tot de ontdekking gekomen dat de zelfmoordterroristen bomgordels hadden die spijkers bevatte. Dit om de schade en het aantal slachtoffers te vergroten.

Kalasjnikov

Bij één van de lijken van de zelfmoordterroristen is een kalasjnikov gevonden. Deze is vermoedelijk van de terroristen. 

Nederland op scherp

Ook Nederland op scherp na de aanslagen van vanochtend in Brussel. Zo worden bijvoorbeeld de controles langs de grens met België aangescherpt. Dat heeft het kabinet zojuist besloten in overleg met het NCTV. Ook wordt extra politie ingezet bij stations in de steden van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Verder is er extra toezicht op de luchthaven van Schiphol en het Binnenhof in Den Haag. 

Ga niet naar Brussel

Na de aanslagen in België heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) het reisadvies naar België aangepast: hij roept mensen op niet naar Brussel te reizen totdat meer duidelijk is over de situatie. Mensen die in Brussel zijn wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook moeten de luchthaven en de metrostations worden gemeden en is het zaak de instructies van de autoriteiten op te volgen.

Lees alles over:
Categorie: