zaterdag, 16. april 2016 - 19:59 Update: 17-04-2016 12:51

Protestnachten Parijs breiden uit naar andere delen van Frankrijk en naar België

Protestbijeenkomsten 'Nuit debout' breiden zich uit. Europese lente op komst?
Foto: fbf
Parijs

Al ruim twee weken lang komen op het Place de la Republique, midden in hartje Parijs, burgers bij elkaar. De demonstranten bezetten het plein om te demonstreren tegen het kapitalisme in het algemeen en het rechtse beleid van president Hollande in het bijzonder. Maar de manifestaties breiden zich uit over andere delen van Frankrijk en buurland België. Dit melden onder meer Nederlandse en Belgische media.

De demonstranten komen nu iedere avond bij elkaar om te pleiten voor een radicaal andere inrichting van de samenleving. De acties worden 'Nuit debout' genoemd, wat letterlijk staande nacht betekent, maar ook vertaald kan worden als 'de nachtbrakers'. Ondanks het feit dat ordediensten al meerdere malen het plein ontruimd hebben, blijven de betogers dagelijks terugkomen. De protestnachten zijn op 31 maart begonnen en sindsdien nemen honderden, soms duizenden mensen er aan deel. Op donderdag 31 maart begon het met een landelijke demonstratie tegen het nieuwe wetsvoorstel om het ontslagrecht in Frankrijk te versoepelen. Maar na afloop van de demonstratie bleven sommige demonstranten hangen op het Place de la Republique. En ze bleven elke avond terugkomen. En er kwamen er steeds meer.

Het gaat om een hele gemengde groep, die onder meer bestaat uit antiglobalisten, milieuactivisten, studenten, onderwijzers, advocaten en wetenschappers. Wat willen de demonstranten?. Onder andere meer democratie. Maar er wordt ook gesproken over solidariteit met de vluchtelingen. Ze zijn tegen genetisch gemanipuleerde gewassen, tegen 'de oorlogen die onze leiders voeren' en tegen de 'economische horror van de multinationals' en het beleid van de banken. De demonstranten hebben nog geen duidelijk omlijnd programma. Maar wat hen bindt, is afkeer van het huidige politieke beleid en de wens om het heft in eigen handen te nemen. De sfeer is zowel vrolijk als serieus. Soms zijn er ook toespraken van onder andere de razend populaire econoom Frédéric Lordon, die de euro en de beurs wil afschaffen.

De manifesten van  'Nuit debout' vinden niet alleen in Parijs plaats. Ze hebben zich uitgebreid naar een honderdtal andere plaatsen in Frankrijk en naar de buurlanden. Zo zijn er al protestvergaderingen gepland in Londen, Madrid, Amsterdam, Berlijn en Brussel, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg, Ook in enkele Vlaamse steden, waaronder Gent wint het initiatief aan populariteit,