zondag, 8. mei 2016 - 21:35 Update: 08-05-2016 22:35

'Britten in de ban van witte strepen in de lucht'

'Britten in de ban van witte strepen in de lucht'
Foto: fbf

In Groot-Brittannië zijn burgers in de ban geraakt van witte sporen in de lucht.

Er wordt op de social media druk over gediscussierd waar de strepen door veroorzaakt zouden kunnen worden. Dit melden onder meer de Britse kranten Mirror en Daily Post.  Toeschouwers die de witte nevelsporen in de lucht zagen, weten niet wat ze ervan moeten denken. Het zijn vreemde stromen van witte nevelsporen kriskras  door de lucht verspreid. Ze waren te zien boven een snelweg in Wales. Veel automobilisten waren perplexed over de witte strepen, zo schrijft de Mirror.

Volgens sommigen zijn de tientallen vreemde sporen in de lucht bewijs voor het bestaan van chemtrails, chemische stoffen die moedwillig door vliegtuigen in de atmosfeer zouden worden gebracht, met als doel het klimaat of de bevolking te beïnvloeden, zo schrijft de Daily Mirror. Het artikel in de krant zorgde voor behoorlijk wat beroering op internet. Het werd wel 400.000 keer aangeklikt.

In 1996 werd de Amerikaanse luchtmacht ervan beschuldigd mysterieuze substanties uit te sproeien over de bevolking vanuit vliegtuigen die vreemde sporen achterlieten. Volgens wetenschappers is hier geen bewijs voor.

Afgelopen dinsdag waren er wel tientallen sporen in de lucht te zien boven North Wales. Hoewel op de websites als FlightRadar of PlanetFinder (websites van luchtvaartstations) op dat moment geen enkel vliegtuig daar in de buurt te zien was. Volgens de website Aviation Wales zijn de sporen achtergelaten door F15 Strike Eagles, die niet op dergelijke sites verschijnen. Mogelijk heeft dit met de veiligheid te maken.