donderdag, 26. mei 2016 - 15:32 Update: 26-05-2016 19:27

Weer grote betoging in centrum Parijs, vakbond voert strijd nog verder op

De Eiffeltoren in Parijs is sinds vandaag weer toegankelijk voor bezoekers. Zaterdag werd het monument afgesloten voor publiek na de aanslagen in Parijs.
Foto: fbf
Parijs

In Frankrijk, in Parijs is donderdagmiddag in het centrum weer een grote betoging tegen de regering losgebarsten vanwege de nieuwe arbeidswet.

De protestmars begon vanaf het Place de la Bastille en wordt aangevoerd door het hoofd van de vakfederatie CGT, Philippe Martinez. Dit schrijft de Volkskrant donderdag. Volgens de krant eist Martinez  dat president François Hollande hem ontvangt. Volgens de CGP ondermijnt de nieuwe arbeidswet de rechten van de werknemer. Er wordt donderdag niet alleen in Parijs gedemonstreerd, maar ook in een heleboel andere Franse steden. 

Hollande en de Franse premier Valls hebben donderdagochtend al aangegeven dat ze het principe van de wet niet meer willen veranderen. Volgens hen heeft Frankrijk een flexibeler arbeidswet nodig om de Franse economie sterker te maken en het voor werkgevers minder riskant te maken om mensen in dienst te nemen.

Door de protestacties in Frankrijk ontstond al een tekort aan brandstof en de acties zouden volgens de media ook gezorgd hebben voor stroomuitval. Woensdag werd door het personeel van de 19 kerncentrales opgeroepen tot een 24-uurs staking. Betogers blokkeren donderdag ook de toegang tot het vliegveld van Nantes. Inmiddels is er een nijpend tekort aan brandstof, omdat zes van de acht raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstof door stakers lamgelegd of door actievoerders geblokkeerd. zijn en de vakbond voert de strijd tegen de regering nog verder op. Vanaf volgende donderdag zal er bij de Parijse metro voor onbepaalde tijd gestaakt worden. Naar verwachting zal er op die dag in nog zo'n 200 andere plaatsen gedemonstreerd worden. De vakbond voor werknemers in het Parijse regiovervoer,SUD-RATP,  heeft een staking aangekondigd voor 10 juni: de openingsdag van het Europees Kampioenschap.

De massale acties van Fransen zijn al sinds maart  van dit jaar aan de gang. Veel Fransen vinden dat werknemers gemakkelijk kunnen worden ontslagen, zeker doordat er steeds meer op tijdelijke contractbasis wordt gewerkt.