donderdag, 2. juni 2016 - 14:31 Update: 02-06-2016 14:37

Mariniers en Belgische Lichte Brigade verstevigen banden

Mariniers en Belgische Lichte Brigade verstevigen banden
Foto: mcd@mindef.nl Media Centrum Defensie Sgt.1 Eva Klijn
Zeebrugge (B)

Het Korps Mariniers en de expeditionaire Belgische Lichte Brigade gaan hun al jaren bestaande band nog verder verstevigen.

'De commandant van de marine, luitenant-generaal Rob Verkerk, en de commandant van de Belgische Landcomponent, generaal-majoor Jean-Paul Deconinck, tekenden daarvoor woensdag een zogeheten Letter of Intent', meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Zeebrugge

Decor daarvoor was het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam die lag afgemeerd in de marinehaven van het Belgische Zeebrugge. In de Letter of Intent komen het Korps Mariniers en de Lichte Brigade overeen om oefenprogramma's, procedures en tactieken in de toekomst nog beter op elkaar af te stemmen. 

‘We gaan een stap verder in onze samenwerking door interoperabel te worden (de mogelijkheid van verschillende systemen om met elkaar te communiceren, red.)’, legt Verkerk uit. Volgens hem is het niet de bedoeling om het Korps Mariniers en de Belgische Lichte Brigade, een onderdeel van de landcomponent, in de toekomst te integreren. Het doel is om elkaar aan te vullen, legt hij uit.

Oefening 'Storm Tide'

De ondertekening vond plaats tijdens de oefening Storm Tide. Daarin beoefenden circa 700 militairen uit Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië onder meer procedures en technieken om landgenoten in het buitenland te repatriëren.