woensdag, 15. juni 2016 - 10:04 Update: 15-06-2016 17:15

'België weer op scherp om mogelijke nieuwe aanslag'

'Nieuwe terreurcel onderweg naar België. Terreurdienst maakt doelwitten bekend'
Foto: Archief Sxc
Brussel

In België hebben de politiezones een waarschuwing gekregen voor op handen zijnde aanslagen op het Brusselse winkelcentrum City 2, hamburgerketens en politiecommissariaten.

Alle Belgische politiezones hebben dinsdag een mail ontvangen dat Syriëstrijders onderweg zijn naar België. Ze zouden anderhalve week geleden vertrokken zijn om via Turkije en Griekenland Europa binnen te komen. De strijders zouden per boot reizen en geen paspoorten bij zich hebben. Dit meldt de Belgische krant Niewsblad. De Belgische terreurdienst zou deze informatie hebben onderschept. De terreurdienst noemt zelfs de drie doelwitten in België: een Brussels winkelcentrum, een niet nader genoemd Amerikaans fastfoodrestaurant en een politiecommissariaat.

De Syrische strijders zouden zich volgens de krant in Europa in tweeën splitsen. De ene helft zou naar België gaan, de andere helft naar Frankrijk om vervolgens in duo's aanslagen te gaan plegen. De strijders zouden al over de nodige wapens beschikken en de acties zouden al elk moment kunnen plaatsvinden

Dienstwapen mee naar huis

De politie van Brussel heeft dinsdag gelijk een crisisoverleg gehouden. Daarbij raadde de korpschef Guido van Wymersch alle politieagenten aan om hun dienstwapen mee naar huis te nemen. Daarnaast wordt de agenten gevraagd het woon-werkverkeer in burger in plaats in uniform af te leggen.