woensdag, 22. juni 2016 - 21:57 Update: 23-06-2016 9:37

Britten naar de stembus voor het zogenoemde Brexit referendum

Britten morgen naar de stembus
Foto: fbf archief
Londen

De Britten mogen vandaag naar de stembus voor het zogenoemde Brexit referendum. De Britse regering heeft de bevolking gevraagd om hun mening met betrekking tot het verlaten of blijven in de Europese Unie.

Premier David Cameron deed dit niet geheel vrijwillig, maar onder grote druk van zijn eigen partij. Cameron zelf is voorstander om in de EU te blijven.

De campagnes van voor- en tegenstanders werden op TV en kranten vooral gedomineerd door het gooien met modder en politieke beledigingen. Of de kiezer hierdoor op andere gedachten is gebracht is nog maar de vraag.

Uit een peiling van EenVandaag, van eerder deze week, bleek dat Nederlanders ook niet vies zijn van een referendum over het blijven of verlaten van de Europese Unie. Een meerderheid (54%) zou zich graag in een referendum willen uitspreken over de vraag of Nederland in de EU moet blijven. Als zo'n referendum daadwerkelijk wordt gehouden, vindt bijna de helft (48%) dat Nederland uit de EU moet stappen. 45% vindt dat we lid moeten blijven en de andere 7% heeft geen mening.

Pas vrijdagochtend zal officieel bekend worden wat de uitslag van het referendum is.